Банкеръ Daily

Общество и политика

Божков призова от Дубай: Всички пред президентството

Васил Божков отправи призив във фейсбук за протести пред сградата на президентството. "Дойде моментът. Всички пред Президентството. Да приключим с хунтата. Съжалявам, че не мога да съм физически с вас", написа укриващият се в Дубай бизнесмен.

Както "Банкеръ" съобщи, по-рано Арман Бабикян, проф. Минеков и адв. Хаджигенов обявиха, че излизат на протест до фонтаните на "Дондуков" 2.  Повод за недоволството е акцията на прокуратурата в сградата на президентството, където часове наред се извършваха претърсвания. По последна информация там са стекли и още хора. 

"Призоваваме всички граждани, които смятат себе си за демократи, независимо от политически им разбирания, да защитят демокрацията и опита всички центрове на властта да бъдат подчинени на действащия мутренски модел на управление.", призова т.нар. "отровно трио". 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също подкани симпатизантите си тази вечер на протест пред Министерския съвет.

"Днес Гешев окончателно се освети като личната бухалка на Пеевски и Доган: потъпкването на конституцията и нахлуването в президентството днес е наказание за осветяването на връзката НСО- Пеевски/Доган вчера и опит да се скрие тя обратно в задкулисието", коментира в социалните мрежи бившият правосъден министър.

"Ако днес няма съобщение от НСО, че охраната на Доган и Пеевски е свалена, аз лично в 18.30 ще изляза пред Министерски съвет, за да поискам Борисов да поеме политическата отговорност за това.  И, понеже, Гешев каза, че ситуацията, в която гардовете на Доган газят закона и унижават българския флаг, му се е сторила смешна, ще се разходя и до Съдебната палата", съобщи Иванов. 

"Прокуратурата не се притеснява да разследва Доган, Пеевски. По същия начин, по който днес извършваме действия по претърсване и изземване в Администрацията на президента, по същия начин извършихме действия и в Министерството на околната среда и водите и в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Имаме еднакви стандарти и не ги прилагаме в зависимост от това дали става въпрос за министър-председател, за Доган, за Пеевски“, заяви на свой ред главният прокурор Иван Гешев. 

Според официалното съобщение на прокуратурата след рейда в президентството за 24 часа е задържан Илия Милушев, съветник на президента по сигурността и отбраната. По-рано бяха арестувани бизнесменът Пламен Бобоков и съветникът на държавния глава Пламен Узунов. 

Цялото съобщение на прокуратурата:

Днес 09.07.2020 година, екипи от военни следователи и прокурори, след разрешения на съдия от Софийски военен съд, извършват претърсвания и изземвания на три адреса, намиращи се в гр. София. Действията по разследването се извършват по досъдебно производство, което е образувано за престъпление по чл. 357 от НК – разгласяване на държавна тайна.

Със заповеди на органи на Министерство на вътрешните работи, за 24 часа са задържани М.К. – бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“ и И.М. – съветник на Президента на Република България. Първоначално И.М. е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция “Технически операции”. Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”. Според Агенцията документите съдържат информация представляваща държавна тайна. Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.

Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани обвинения и взети мерки за неотклонение на задържаните. По досъдебното производство има и още две лица /П.В. и А.З./, привлечени в качеството им на обвиняеми, спрямо които са взети мерки за неотклонение „домашен арест“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във