Банкеръ Daily

Спецпрокуратурата:

Божков притежава над 10 000 ценни предмети, а регистрирал само 212

СНИМКА: Прокуратура на Република България

Спецпрокуратурата обяви, че 3385 предмета с признаци на движими културни ценности са намерени и иззети до момента по предвидения законов ред от прокуратурата от музея на Васил Божков към фондация "Тракия" на столичната улица "Московска" 43. От там обявиха, че бизнесменът, който се укрива в Дубай, е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция едва 212 артефакта.

Спецпрокуратурата предвижда, че броят на предметите да надхвърли 10 000. Екипът, които отговаря за случая, предоставя снимки и видео от едно от помещенията в сградата на ул. "Московска" № 43. Претърсването на сградата продължава. Откритите предмети, носещи белезите на движими културни ценности, са били фотографирани в присъствието на поемни лица, на управителя на "НОВЕ ИНТЕРНАЛ" ЕООД, упълномощени юристи от фондация "Тракия", експерти от Националния исторически музей (археолози и реставратори) и от Националната художествена галерия, представители на Министерството на културата и на служители на фондация "Тракия" - ръководител лаборатория за консервация и изследвания и уредник музей.

След изземване на всички вещи, относими към предмета на доказване по делото, ще бъде назначена съдебно-археологическа експертиза по отношение на тях, която ще бъде възложена на екип от международни експерти, с цел постигане на възможно най-безпристрастно експертно заключение.

Според оценка на експерти  повечето от предметите се съхраняват в нарушение на всякакви правила и стандарти. Те са били намерени в кутии, кашони, найлонови торби, както и в насипно състояние. По-голяма част от движимите вещи били открити със замърсявания от земна маса, а върху опаковките е имало изписан ръкописен текст с означение на различни географски области и населени места в страната. Според разследващите от това става ясно, че вероятно са били добити от иманяри в нарушение на закона.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във