Банкеръ Daily

Общество и политика

Божков пита "Барни Ръбъл" за Златанов, Бобоков и обществените поръчки

"Барни Ръбъл блестящо разясни случая “Росенец”. Нека анализира и тези теми." Това написа във Фейсбук обвиняемият бизнесмен Васил Божков.

"1. Илия Златанов: "Пеевски искаше бизнеса ми, за да участва в подмяната на старите асансьори в страната, защото се очакват от ЕС около 4 милиарда евро за целта."

2. Пламен Бобоков: "Всеки държавен директор, чиновник до портиер в Русе се назначава от едно-единствено лице. Това е областният координатор на ГЕРБ - Пламен Нунев."

3. АДФИ: Близо 85% от проверените обществени поръчки в министерствата през миналата година са проведени в нарушение на закона.

Ако правосъдният министър няма мнение по тези теми, нека отговори някой друг “експерт” от правителството", призовава Божков, вероятно имайки предвид министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

В първия въпрос става дума за разследването на Антикорупционния фонд. Един от интервюираните във видеото е бизнесменът Илия Златанов. Той обяснява машинациите, чрез които е направен опит да се отнеме бизнеса му в България - групата "Изамет", производител на асансьори.

Мажоритарният собственик Илия Златанов разказва как известно време е подавал сигнали до институциите в опит да намери подкрепа, но никой не му обръщал внимание.

Вторият въпрос касае разследвания за търговия с опасни отпадъци и търговия с влияние бизнесмен Пламен Бобоков, който заяви, че депутатът и областен координатор на ГЕРБ в Русе Пламен Нунев кадрува в областта.

Третият въпрос засяга отчета на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2019 година. Според него министерства, други разпоредители с държавния бюджет и търговски дружества с държавно участие са с най-мащабни нарушения в провеждането на обществени поръчки. При 60% от извършените през годината 451 финансови инспекции и проверки обект на проверка е възлагането и изпълнението на обществени поръчки. Проверени са 1068 обществени поръчки на обща стойност 1,8 милиарда лева, като нарушения са открити в 444 от тях на обща стойност над 533 млн. лева.  В близо 85% от проверените министерски поръчки са установени нарушения. Те са на обща стойност 4,2 млн. лева.

Поводът Божков да поиска разяснение от правосъдния министър по тези теми е, че Данаил Кирилов публикува в профила си във Фейсбук статус, в който се осмива акцията на Христо Иванов на пристанище Росенец. Опозиционният лидер пристигна с надуваема лодка на плажа към т.нар. летни сараи на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и влезе в спор с охраната, която се опитваше да го изгони, с аргумента, че всички плажове в България са публична държавна собственост. Впоследствие президентът Румен Радев потвърди, че охранителите са от НСО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във