Банкеръ Daily

Общество и политика

Божков не е съхранявал артефактите си по правилния начин

В сградата на Васил Божков на ул. "Московска" в София са открити "хиляди" предмети, за които прокуратурата твърди, че имат белези на културни ценности. Едва около 200 от тях са били регистрирани по реда на закона и са законна частна колекция, обясни прокурор Ангел Кънев от Специализираната прокуратура.

"В сградата на "Московска", където и в момента се извършват действия от разследващите, са открити хиляди, десетки хиляди вещи, които притежават белези на културно-исторически ценности. Те са натрупани в кашони, найлонови торби, на рафтове. Във всички стаи, включително в гаражи и подземия. Всичките не са регистрирани в Министерството на културата и не могат да се водят законна колекция. Те се изземват, защото според закона, нерегистрирани вещи с тези белези са незаконни", поясни прокурорът пред БНТ. 

Кънев уверява, че за съхранението прокуратурата се консултира с най-добрите експерти в страната. Ценностите се съхранявали в Националния исторически музей.

"Съхраняват се по предвидения ред, за разлика от обвиняемия Божков, който категорично не ги съхранявал по правилния начин. Това се потвърди категорично. Ние показахме и снимки как сме ги заварили. В кашони, включително и със земна маса. Надписани с прякори на лица, които се занимават с иманярство", добави Ангел Кънев.

За частната колекция на Васил Божков прокуратурата твърди, че има данни и доказателства, че тя с незаконно придобит произход - през чужди аукциони в Германия, Швейцария и Англия. 

На 28 май обвиняемият бизнесмен Васил Божков обяви, че е завел дело срещу държавата пред "международни правни институции" заради изземаването и неясната съдба на предметите от колекцията му артефакти. 

"Освен това лично ще бъдат съдени Гешев и всички длъжностни лица (чиновници, държавни служители и др.), отговорни за имуществените и неимуществените вреди, причинени от заграбването и увреждането на предметите от Колекция "Васил Божков", съобщи босът на "Нове холдинг"

Божков твърди, че ритон от иззетата му колекция е пуснат на пазара. Босът на "Нове холдинг" публикува документ за закупуването на ритона, протокол от изземването на въпросния артефакт, както и онлайн кореспонденция между него и неназовано лице, че предметът е обявен за продан. 

Директорът на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова обяви, че никой не продава ритона на Божков, в музея не е имало проникване и не е имало изнасяне на каквото и да било.

Божков обвинява властите, че стотици артефакти от частната му колекция са "заграбени незаконно и във фолио и вестници". А неговата фондация - "Тракия" е изпратила сигнали до редица международни институции, включително ЮНЕСКО.

Прокуратурата започна процеса по изземането на картините на Божков още в края на януари, веднага след повдигането на първата порция обвинения срещу бизнесмена.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във