Банкеръ Daily

Общество и политика

Божков настоя да бъде изслушан от комисията "Магнитски" в парламента

Бизнесменът Васил Божков, който все още се намира в Дубай, настоя да се яви пред новосформираната анкетна комисия "Магнитски". 

"Днес Парламентът сътвори опасен прецедент. Беше създадена комисия, която да провери дали се изпълняват законите на чужда държава в България. Без да се интересува, че са нарушени конституционните права на хиляди български граждани. България е правова държава, член на Европейския съюз, със собствени закони, които българските граждани са длъжни да спазват.
Като пряко засегнат от “Магнитски”, държа да се явя пред тази комисия. Стига да намерят смелост да ме изслушат. Ако не намерят - ясно е на кого служат", коментира Божков.

Предложената от "Демократична България" временна комисия бе създадена за срок от три месеца. Целта й е да установи факти и обстоятелства за действията и бездействията на компетентните български органи във връзка с наложените на 2 юни 2021 година санкции на български физически и юридически лица по Глобалния закон „Магнитски“.

За председател на комисията бе избрана Надежда Йорданова от "Демократична България".

На 2 юни Американското министерство на финансите наложи санкции за "сериозна корупция" на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков по силата на глобалния закон "Магнитски". Дни по-късно служебното правителство изготви т.нар. "черни списъци", в които бяха включени лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от САЩ. В т.нар. "черни списъци" влязоха всички физически лица и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Както и всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на дружествата, свързани с Божков, Пеевски и Желязков през последните пет години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във