Банкеръ Daily

Общество и политика

Божков и Гешев със съвършено различни версии за снимките на прокурор Кънев

Бизнесменът Васил Божков и главният прокурор Иван Гешев заформиха задочен спор за публикуваните снимки на прокурор Ангел Кънев.

Преди минути Божков съобщи, че снимките как прокурор Ангел Кънев излиза от НАП са му изпратени от симпатизант. Той твърди, че не знае дали поддръжникът му е следил прокурора или не. Васил Божков казва, че прокуратурата притискала служители на НАП и обещава утре да разкаже повече по случая. 

По време на извънредно заседание на Прокурорската колегия във ВСС главният прокурор Иван Гешев заяви, че публикуваните снимки представляват престъпление.

"Многократно съм казвал, че няма недосегаеми лица, независимо дали са част от Министерски съвет, Президентството, милиардери или социално слаби, ние сме и ще бъдем подложени на всякакви атаки - медийни или политически, или както в случая с криминален оттенък. Това е част от работата ни“, подчерта Гешев. 

По думите му някои хора са застинали в 80-те и 90-те години, когато общественият и политически живот се е въртял около Магурата.

"Българските граждани искат справедливост и прокуратурата прави всичко възможно да изправи пред българския съд хората, които са нарушили закона. ПРБ е част от този процес за справедливост, който очакват гражданите", каза още Иван Гешев. 

Прокурорската колегия на ВСС прие декларация, в която се казва, че следенето на прокурор Кънев е криминален натиск. Декларацията ще бъде изпратена до представителите на ЕК у нас, на държавите-членки на ЕС, на САЩ и на Обединеното кралство.

"Действията на Прокуратурата на Република България срещу корупцията и организираната престъпност очаквано предизвикват опити за политически, икономически, медиен, а вече и за криминален натиск. Незаконното проследяване и заснемане, както и публикуването на снимки на прокурор от специализираната прокуратура при изпълнение на служебните му задължения е груб и недопустим натиск по отношение на конкретния магистрат и срещу независимостта на прокуратурата", заявява още Прокурорската колегия. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във