Банкеръ Daily

Общество и политика

Божков демонстрира обмислена, но наивна игра на политика, смята Андрей Райчев

"Обмислена и наивна игра на политика". Така социологът Андрей Райчев коментира пред БНР заявеното желание на обвиняемия бизнесмен Васил Божков да прави политически проект, с който иска да свали правителството на Бойко Борисов, както сам обяви той в интервю пред агенция "Блумбърг". 

По думите на социолога "правосъдната история" около Божков не е уникална, тя се случва вече на няколко обвиняеми бизнесмени, а вече има заявка и за следващ – Валентин Златев. "Това е от късния Сотир Цацаров - съвсем ясно обявиха, че тези хора, които са олигарси и се опитват да купуват с пари власт, ще бъдат съдени", поясни той.

Различното при Божков е, че започна да пренася историята от правосъдна в политическа, смята Райчев. Той анализира този опит като наивен и без шансове за успех. "Шансовете му са близки да нулата. Българите ненавиждат богатите, защото смятат, че са забогатели нечестно през годините на прехода. ... Ти си богат - следователно си лош", посочи той.

Според Андрей Райчев, ако Божков подкрепи друга политическа формация, би могъл да получи "рупор" и евентуално депутатско място, депутатска защита, ако му трябва да се върне в България, за да не го арестува главният прокурор Гешев на летището.

"Човекът се чувства обиден, но не играе емоционално, дозира ходовете си, има подредба в тези ходове и донякъде постига успех", добави социологът. Според него Бойко Борисов ще излезе "сух" от историите, разкрити от Божков във фейсбук профила му, но Владислав Горанов - едва ли. "Струва ми се, че с г-н Горанов ще се разделим скоро, защото под негово пряко ръководство са се извършили безобразия за стотици милиони", отбеляза социологът.

Райчев коментира като преувеличено очакването от заявката на Цветан Цветанов за политически проект. "Цветанов дозира критиките си към Борисов и неговите изказвания са в смисъл: "Откакто ме няма - стана лошо и Борисов стана лош", посочи той. 

По думите на социолога Борисов има висок ситуационен рейтинг, който е нов прилив на "любов от народа". "Положението на БСП не е такова. БСП не можа да се справи със ситуацията с коронавируса и загуби", добави той.

Според него това не означава, че е гарантирана след една година победата на ГЕРБ на парламентарните избори, но дава голяма преднина на партията на Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във