Банкеръ Daily

Общество и политика

Божков: "Б.М.Б." и "В.И.Г." да обясняват къде са парите в брой

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков публикува своя позиция за разследването на прокуратурата и днешното съобщение на държавното обвинение.

"За първи път прокуратурата проведе обективно разследване. Изтеглените в брой пари от банката наистина са стигнали “лично, единствено и само“ до мен. Припомням им, че всичките ми лични разходи са плащани по банков път. Този път няма да питам къде са парите в брой. Ще ви кажа – от мен са давани на лицата Б.М.Б. /61г/ и В.И.Г. /43г/ . Оттам – нататък те да обяснят къде са", заяви укриващият се в Дубай бивш хазартен бос. 

Инициалите са на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. 

По-рано прокуратурата обяви актуална информация по разследването срещу Васил Божков. От съобщението стана ясно, че Борисов, Горанов и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова са били разпитани по настоящото досъдебно производство в качеството им на свидетели. 

В сигнала си до държавното обвинение, президентството, международни институции и някои политически партии Божков твърди, че за 3 г. е предал 60 милиона лева по нареждане на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Горанов, за което имал записи, снимки и свидетели и имал готовност да ги предостави.

В днешното съобщение на прокуратурата се казва също, че: "С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура на Държавна агенция „Национална сигурност“ е възложена проверка, която до момента е установила, че „УниКредит Булбанк“ АД не е уведомявала САД „Финансово разузнаване“ при извършване на плащания на суми над 30 хил. лв., съгласно ЗМИП. В хода на проверката категорично е установено, че тегленията на каса в брой от пълномощници от сметки с титуляр, обвиняемия В. Божков, в последствие са му били предоставяни лично, единствено и само на него".

Както "Банкеръ" писа, тази информация идва на фона на публикуваните от Божков банкови извлечения, чрез които той се опитва да докаже твърдението, че е предал на управляващите сумата от над 60 млн. лв., срещу което е получил подкрепа за хазартния си бизнес.

Срещу Васил Божков са повдигнати 18 обвинения, включително за подбудителство към убийство, търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, ръководене на престъпна група за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице.

Проверките на хазартния бизнес на Божков започнаха по сигнал на бившите му съдружници и собственици на веригата "Ефбет" братя Найденови. В неделя Цветомир Найденов заяви, че го е страх за собствения му живот и за семейството му.

"Не искам да се превърна в един от хората с инициалите. Ако нещо се случи с мен, всички останали свидетели по делото срещу Васил Божков също ще се уплашат", коментира Найденов пред "Нова телевизия".

Към момента Васил Божков е в Дубай, откъдето редовно атакува управляващите чрез публикации в социалните мрежи. Прокуратурата е поискала неговото връщане в България, но няма официална информация за постъпил отговор.

Периодично Божков публикува кореспонденции, за които твърди, че са между него, премиера Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Борисов потвърди автентичността на една от кореспонденциите, докато Горанов не скри, че се е срещал с Божков, макар и да не помни именно изнесените от бизнесмена смс-и.

Facebook logo
Бъдете с нас и във