Банкеръ Daily

Общество и политика

Божидар Божанов: България не е в кибервойна

България не е в състояние на кибервойна. Това каза министърът на електронното управление Божидар Божанов по време на годишната среща на правителството с бизнеса.

"Дори не бих казал, че има и силно завишен фон на киберактивност. Защото киберактивността започва от сканиране, търсене на уязвимости, проверки и стига до вече най-лошите инциденти, каквито не се случват", обясни той.

Божанов припомни, че в страната ни са блокирани 45 хил. IP адреса от Русия. Той каза и че към момента няма институция, която се занимава с т.нар. хибридни заплахи. Министерството ще се ангажира с тази дейност, припомни Божанов.

"За настоящата криза работим със социалните мрежи. Работим и през ЕС, който работи по приемането на серия актове за регулиране на дигиталния свят. Ние имаме конкретни предложения, тъй като сме на фронта на дезинформационната кампания, ще ги наложим в рамките на европейската дискусия", каза още министърът на е-управлението.

По-късно през деня министър Божанов бе гост в предаването на bTV "Лице в лице", а късно вечерта - около 21.50 часа, "затвори" темата във Фейсбук профила си така:


  • Държавата има много системи, които подлежат на десетки кибератаки. Има опити за проверка на уязвимости, но активни кибератаки у нас няма.

  • Взимаме активни мерки да засилим нивото на киберсигурност – сканиране на собствената ни инфраструктура, за да имаме пълната картина. В момента информираме администрацията да засилят мерките за защита.

  • Постоянно има фон от IP адреси, които опитват нещо да правят. Следим този фон и блокираме такива адреси, които търсят уязвимости. Имаме хибридна атака – това е дезинформационна кампания, например във Фейсбук, която цели да засили напрежението - като цените на бензина и олиото.

  • Правим проверка и на сайтовете за фалшиви новини, които предизвикаха паниката с цената на олиото. Водим активна борба с онези тролове, които съзнателно участват в дезинформационна кампания, за създаване на паника или фонова подкрепа за една инвазия.

  • Започнахме с електронна идентификация през мобилно приложение от телефона. Ще може да заявяваме услугата за нова лична карта, услуги на НАП и на НОИ. Това ще става с КЕП, международен паспорт.

  • Здравното си досие ще получаваме с едно ходене на гише, за да удостоверяваме, че това е даденият човек. След получен код вече по електронен път ще си следим досието. До края на годината очаквам приложението да е готово.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във