Банкеръ Weekly

Общество и политика

Божи храм във времена на криза

Грандиозен строителен проект на Румънската православна църква шокира обществеността в северната ни съседка. Той включва издигането на огромен катедрален храм в Букурещ. Новината за строежа в период на икономии и на затягане на коланите, изглежда повече от стряскаща, но местната църква явно не знае какво е финансова криза. Вероятно благодарение на щедрото държавно финансиране.


Високата 120 метра бъдеща катедрала има амбициите да приютява до 5000 богомолци. Тя ще бъде допълнена от библиотека, хотел за поклонниците и резиденция на главата на Румънската православна църква - патриарх Даниел. Първоначално цената й е изчислена на 400 млн. евро. После сумата е понижена на 110 млн., но според различни неправителствени организации, които се противопоставят на проекта, тя е почти десет пъти по-голяма.


Независимо от мерките за икономии, предписани на Румъния, тамошната църква бленува за храм, който да е несравним и разчита да материализира мечтата си с държавни пари още от началото на ХХI в. по време на покойния вече патриарх Теоктист. Реализирането на проекта обаче се сблъсква с трудности. Строителните дейности така и не преминават отвъд етапа на полагането на основите. Сега огромна яма зее насред терена от 11 хектара в сърцето на Букурещ, между фараонския палат на Чаушеску, превърнал се в седалището на парламента, и един шикозен площад.


Отношенията на румънската православна църква с държавата винаги са били двусмислени. Преследвана по времето на комунизма, тя или най-малкото нейните ръководни кадри са сътрудничили тясно на бившия режим. След падането на Чаушеску това двусмислие не е забравено. Икономическите дейности на църквата са освободени от данъци и държавата, въпреки че по конституция е светска, плаща заплатите на свещеници и на преподаватели по вероучение.


Неотдавна ултраконсервативното по обществените въпроси църковно ръководство породи яростна полемика заради отказа за религиозно погребение на режисьора Серджу Николаеску. Църквата обаче се ползва с влияние, към което политическата класа е чувствителна. За да спечелят подкрепата й в период на избори, партиите често си съперничат по щедрост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във