Банкеръ Daily

Общество и политика

Боил Банов води дела и спорове със СУ заради няколко сгради, обявени за културни паметници

Министерството на културата води дела срещу Софийския университет заради разрушен паметник на културата в Трявна. Институциите водят спор и заради Царския дворец в Балчик. Това обяви ресорният министър Боил Банов.

"В Университета има някакъв рецидив. Някой, който се занимава със собственостите на Софийския университет, много сериозно подвежда ръководството. Имаме проблеми с тях заради Царския дворец в Балчик. Водим дела за една къща в Трявна, която съсипаха. Това е един рецидив на немарливо и некоректно държание. Има неразбиране", обясни Банов в ефира на Нова телевизия.

"Сигналът ми го подаде моята съпруга, тя видя в социалните мрежи снимка на хора, които правят ремонт на фасадата. Такава дейности имат един единствен ред - съгласуване с Министерството на културата", заяви министърът по повод скандала с ремонта на сградата на Ректората на СУ.

В социалните мрежи бяха разпространени снимки, от които става ясно, че се пробиват дупки около прозорците. Сградата е обявена за паметник на културата. Ремонтните дейности са спрени 10 минути след получаването на сигнала. На място пристига и полиция, за да опише ситуацията.

Ректорът на Софийския университет не е бил запознат с ремонтните дейности по фасадата на сградата.

Боил Банов определи музикалния клип, заснет в Съдебната палата, като "извращение". Според него вина има "собственика" на сградата, а моралната отговорност е огромна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във