Банкеръ Daily

Общество и политика

Боил Банов подписа споразумение с Лувъра

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов присъства днес в Париж на подписването на Споразумението за продължаване на съвместната дейност между Министерството на културата на България и Музея „Лувър“, във връзка с предстоящото европредседателство.

Официалната церемония се състоя в българското посолство в Париж. Подписите си под документа положиха министърът на културата Боил Банов и президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез. На основата на това Споразумение ще бъдат договорени нови съвместни инициативи между двете културни институции.

„Изключително съм щастлив да присъствам днес тук. Горд съм, че Лувърът откри уникалното българско наследство и вярвам, че Франция ще продължава да преоткрива богатствата на България. Тази приемственост, която демонстрира днес министър Боил Банов, е много важна за нашите две държави и за нашите култури, важна е и за Европа. Поздравявам министър Банов и президента на Лувъра Жан -Люк Мартинез за амбицията им да продължат активното сътрудничество“, каза след церемонията Вежди Рашидов.

Припомняме, че през 2012 г. Вежди Рашидов, в качеството си на министър на културата, подписа първото петгодишно споразумение с Лувъра, което направи възможно  България за първи път в историята си да бъде представена в световния Музей и милиони посетители да видят уникалната експозиция „Епопея на тракийските царе – Археологически открития в България“.

Във втория си мандат като министър на културата, на 31 март 2016 г., Вежди Рашидов подписа нов петгодишен договор с музея. Предложението е следващата българска изложба бъде „Епохата на българските царе от 9 до 13 век“. Тогава е договорено и в София да бъде представена експозиция от Лувъра, която да включва 60 ценни живописни платна от Ренесанса.  

Днешното Споразумение е продължение на договореностите от 2016 г. за организиране на нови български изложби в Лувъра.

На официалната церемония посланикът на България  във Франция Ангел Чолаков награди с орден „Кирил и Методий“- първа степен президента на  Лувъра  Жан-Люк Мартинез, за неговите заслуги за развитие на българо-френските културни връзки. С орден „Кирил и Методий“ - втора степен бе награден и г Александър Баралис – директор на програма за изследване на Черно море към Департамента за старогръцки, етруски и римски старини. При награждаването се изтъкна огромната роля на Вежди Рашидов за утвърждаването и популяризирането на българската култура не само във Франция, а и в цяла Европа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във