Банкеръ Daily

Общество и политика

Бойко Рашков: Три служби охраняват Гешев

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че главният прокурор Иван Гешев е охраняван  от МВР, НСО и Бюрото по защита. В петък Рашков  беше в парламентарната комисия по правни въпроси, където се обсъждат три законопроекта, изготвени от "Има такъв народ", "Изправи се.БГ!Ние идваме" и "Демократична България", за промени в Закона за защита на лицата, застрашени във връзка с наказателно производство.

Предложенията предвиждат връщане на Бюрото към Министерството на правосъдието и изваждането му от Прокуратурата, както и то вече да не са занимава с охраната на Гешев. 

"Главният прокурор се охранява веднъж от Бюрото за защита, втори път от НСО, тъй като службата охранява периметъра на резиденция "Бояна", в която се намира жилището, наето от Иван Гешев от държавата. И трети път от 6-РУ на МВР, след сключено споразумение между Прокуратурата и МВР полицейски екипи да патрулират от външната страна на резиденция "Бояна" и да следят за съмнителни лица", обясни Рашков и обеща, че ще прекрати това споразумение.

Министърът каза още, че по  политически указания ДАНС са писали фалшиви сведения за опасност за високопоставени лица, за да им се осигури охрана от НСО за 6 месеца. 

"Говорихме с председателя на парламента. Повдигнах въпроса да се разгледа идеята за преразглеждане на първоначалните данни за възникнала опасност по отношение на един човек. Да видим след това продължават ли да съществуват тези данни. Нали сме за това - да разследваме. И когато тези сигнали не се оправдават, да снемем охраната. Това не е правено. Разчитало се е на фалшиви сведения. И това е причината този човек да бъде охраняван от НСО, което после той не хареса", отбеляза Рашков. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във