Банкеръ Daily

Общество и политика

Бойко Рашков предупреди за висок риск от мигранти

Вътрешният министър Бойко Рашков

Натъкваме се на факта, че има завишен миграционен натиск, такъв натиск, какъвто е имало и преди да стъпим в нашите задължения на служебен кабинет, заяви вътрешният министър Бойко Рашков при изслушване в парламента. Изслушването беше поискано от ГЕРБ-СДС, които изразиха силно притеснение от нарастващия миграционен натиск.

"МВР наблюдава обстановката не само на нашата граница, а и извън територията на страната, и поддържа готовност за своевременна реакция, ако този натиск от мигранти нарасне изключително. Такъв натиск има и в Литва, там натискът е 30 пъти повече отколкото в предходен период. Намерили са маршрути, минават, коментира той. Рашков отбеляза, че натиск има и срещу южната ни съседка Гърция, както и в Турция", обясни Рашков.

Той подчерта, че нашите гранични пунктове са изключително натоварени. 

"Отпадна всякакво съмнение, че нашите служители на ГКПП забавят пропускането на чужди граждани, а и на български граждани на наша територия. Освен това проблемът с граничните пунктове, нашият контрол не е занижен. Увеличени са оборотите, с които се работи. Натъкваме се на множество случаи, в които се транспортират мигранти. Всяко транспортно средство, по отношение на което има съмнение, че се използва с такава цел, трябва да се провери внимателно", каза още Рашков.

Като първоначална реакция при завишен миграционен натиск, най-вече от Турция, МВР и ГД"Гранична полиция" ще включи 1020 служители със съответната техника. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във