Банкеръ Daily

Татяна Дончева:

Бойко Рашков пази властта от преторианците на ГЕРБ

Една от големите опасности пред новото правителство са "преторианците на ГЕРБ" във властта. Такова мнение изрази лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева пред БНТ. 

"ГЕРБ и Пеевски безчинстваха достатъчно дълго, това не може да се окаже без възмездие. Трябва да има разкриване. За да се справим с последствията, се изисква обвинителен апарат в съвсем друг състав. Това прави наложителни промените в прокуратурата, смяната на главния прокурор. Не може да очакваме обвинения от преторианската армия на ГЕРБ. И няма значение кой на какъв шут се прави в момента. Министър Бойко Рашков не може и не бива да се използва като разменна монета. Той е абсолютна необходимост, която да пази правителството от преторианците на ГЕРБ във властта", коментира Дончева.

Тя посочи и друга опасност пред новите управляващи - липсата на опит. Тъй като в момента той е бил много дефицитен, въпреки сериозните дипломи, които представят министри и депутати. 

"Има голям проблем - повсеместна липса на самооценка. Всеки иска да е министър, но няма опит да управлява. А опитът се трупа с бачкане. В политиката също е така - младите растат и се учат около опитните политици. А в момента в най-голямата парламентарна група никой няма опит. Но трябва да проявим търпение. Разпределянето на парите е в Асен Василев и Даниел Лорер. Корнелия Нинова и Христо Иванов са приели това. "Демократична България" имат възможност да развиват правосъдната реформа, която така им е легнала на сърцето. Ние сме с победителите - "Изправи се. БГ! Ние идваме!" сме близки с "Продължаваме промяната". Каквото зависи от нас ще помогнем на тази четворна коалиция, на това управление", каза още Татяна Дончева.

Тя предупреди също "Продължаваме промяната", че трябва да покажат ефективна борба срещу корупцията, защото в противен случай последиците може да са фатални за тях. "Ако тези момчета си помислят, че в мътна вода може да се лови риба, ще се издънят по-бързо и от Бойко Борисов", обясни лидерът на "Движение 21".

Татяна Дончева също така прогнозира слизане от политическата сцена за "Има такъв народ". "Това е последният им парламент. Няма причина да влязат в следващия. Може да стане, ако лансират нови идеи, но не съм видяла такива", коментира тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във