Банкеръ Daily

Общество и политика

Бойко Рашков: Оградата на границата е срутена и с дупки

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

Служебният вътрешен министър заяви, че през последните години оградата на границата с Турция изобщо не е поддържана и в спешен порядък трябва да се възстанови. По време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос на Кристиан Вигенин от БСП за увеличаващия се брой на нелегалните имигранти, министърът поясни, че преди няколко дни е имало проверка на място. 

"На някой места има такива срутища, има и пробиви. Паднало е на някои места и няма абсолютно никаква поддръжка. Нашата държава е възложила поддръжката на това съоръжение на областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково. Очевидно по разни причини, една от които е финансова, такава поддръжка не е реализирана изобщо. Това ще наложи в много спешен порядък да се възстанови оградното съоръжение, защото се оказа, че то е сериозно препятствие срещу нелегални мигранти, които идват от Турция", обясни. 

По-рано премиерът Стефан Янев коментира, че има увеличение на мигратския натиск срещу границата ни, но това се наблюдава и преди да се развият събитията в Афганистан.

"На първо място защитата на националната граница, включително по отношение на допълнителен мигрантски натиск, е един непрекъснат процес, който продължава послединте вече 7-8 години с различна степен на този натиск. Ситуацията в момента се контролира от МВР и съответните негови структури, като към момента под ръководството на ГД "Гранична полиция" личният състав, който патрулира, който е оборудван с необходимите допълнителни средства за наблюдение и необходимите материални средства, включително високопроходими автомобили, е увеличен с 600 души", подчерта Стефан Янев.

Премиерът заяви, че ще бъдат увеличени необходимите патрули.

Facebook logo
Бъдете с нас и във