Банкеръ Daily

Стефан Янев:

Бойко Рашков има своите основания да подаде сигнал срещу Гешев

Самото българско общество има очаквания, че трябва да се направи реформа в съдебната система и тази реформа да бъде смислена, а не реформа, която да бъде за пред хората извън страната, да се отчете някаква дейност. Това заяви служебният премиер Стефан Янев пред журналисти по време на посещението си в Балчик.

Във връзка с искането на министъра на правосъдието Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, Янев посочи, че първо трябва да се види как то ще бъде мотивирано. "Запознат съм с тази част, в която е сигналът на вътрешният министър Бойко Рашков, който има своите основания. Нека не влизам в правната тематика, където самите юристи ще се произнесат доколко и как тези основания биха могли да бъдат придвижени по съответния законов ред. Усещането за справедливост трябва да бъде възстановено и хората в българското общество да бъдат спокойни и да знаят, че съдебната система предоставя именно това усещане за справедливост", добави той.

Премиерът подчерта, че българското общество очаква от следващия парламент стабилно мнозинство с ясни приоритети и цели за управление, с ясна програма. Елементи от тези програми и цели вече се дискутират по различен начин. Дискутирането на принципа "пробра -грешка" не е най-добрият вариант. Трябва да се разчита на диалог вътре в партиите в рамките на парламента, да намерят основата на този диалог и да бъдат в състояние да сформират стабилно парламентарно мнозинство, което да излъчи правителство с ясни приоритети и цели, смята той.

Служебният премиер подчерта, че България има нужда от правителство и управление, които да дават яснота по какъв начин се изразходват обществените средства.

Не COVID кризата е най-големият проблем на българския туризъм, каза още министър-председателят. "Проблем е, защото не може да се разчита на предварителни заявки, на цикличност на пакетите, нощувките. Като всеки бранш, и туризмът си има свои проблеми. Ако трябва да бъдем по-обстойни, трябва да говорим с хората от бранша, защото те имат различни виждания за това как да се развива туризмът. Това е един бранш, който е предимно в частни ръце и е нормално тези виждания да се различават от гледна точка дори на регионално разположение – кой къде се намира и какъв вид туризъм развива", каза Янев.

Служебният премиер обясни, че посещението му в региона е свързано със срещи с кмета на Балчик и областния управител на област Добрич по въпроси, касаещи сезона, туризма, развитието на региона, възможностите на общината и какво е настроението на хората.

"Споделих с кмета, че има решение на правителството на Великобритания от понеделник да допусне туристи от Великобритания да пътуват по света. Това изглежда, че ще бъде добра новина за българския туризъм", посочи премиерът.

Той подчерта, че в битката с пандемията трябва да бъде търсен балансът между здравните мерки и тези в полза на туризма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във