Банкеръ Daily

Общество и политика

Бойко Рашков: ГЕРБ активно заплаща участието си в изборите

Спецоперация на МВР срещу купения вот се провежда в цялата страна. Четирима души са задържани в Симеоновград по подозрение за купуване на гласове, съобщиха от полицията в Хасково. Полицията обискира дома на кметицата на Симеоновград, арестувани са членове на семейството й.

Бойко Рашков: ГЕРБ активно заплаща участието си в изборите

На брифинг вътрешният министър Бойко Рашков обясни, че в Симеоновград е задържан съпругът на кметицата и нейният син. "Открити са връзки на този човек с други лица, ангажиране с плащане на гласоподаватели за предстоящите избори. Открита е доста голяма сума пари, както и списъци, които са оцветени”, уточни Рашков.

"Искам да изразя своето безпокойство от факта, че политическа партия ГЕРБ активно заплаща участието си в изборите. Желае на базата на престъпления, които се извършват преди вота, да влезе отново във властта. Което е позорно за една политическа партия", отбеляза служебният вътрешен министър. 

Рашков обясни, че в много други населени места са извършени действия, които са довели до арести и разпити на свидетели.

"Имаме известен политически активист, който, чрез посредник и с осигуряване на финансови средства, е ангажирал няколко души, които да гласуват за партия ГЕРБ”, разкри той.

В Любимец снощи са проверени два адреса. Установени са обитатели, които са свързани, въз основа на фактите, с изборния процес. При претърсване, са открити 75 000 лева, половин килограм злато и множество ценни за разследването предмети. Иззети са лични и дебитни карти. В друг дом са намерени 65 000 лева и са задържани двама мъже. В село Малко Градище е проверен търговски обект, стопанисван от съпруг на кметицата на селото. Там са намерени списъци с имена.

"И в двата случая - в Любимец и в Малко Градище, са работили в полза на партия ГЕРБ. Там са купували гласове, за да подпомагат по този начин ГЕРБ да се върне на власт", каза Бойко Рашков и добави, че има задържан, както и десетина души, които са разпитани.

Той прогнозира, че този брой може да се увеличи в зависимост от данните, които се съберат. По думите му се работи изключително активно и в следващите дни обществеността ще бъде информирана за още подобни случаи.

"Става дума за внимателно, съзнателно подготвяне на такива списъци за лица, на които да се дадат съответните суми, за да се гласува предимно за политическа партия ГЕРБ. До момента не ми е предоставена информация за такива действия, насочени за купуване на гласове за друга политическа партия в този регион”, уточни силовият министър.

Акцията в Симеоновград

Открита е голяма сума пари и списъци на хора с личните им данни в дома на кметицата на Симеоновград, съобщи по-рано "Нова телевизия". 

Списъците с имена на избиратели са с данни от 2019 г, когато имаше избори за Европейски парламент. Част от тях са от Симеоновград, както и от близките села. В един от списъците са отбелязвани имена, като за всяка политическа партия маркирането е ставало с различен цвят.

Регионалната медия "Хасково нет" съобщи, че е открила за коментар кметицата на Симеоновград Милена Рангелова, която отхвърля твърденията. Рангелова е заявила, че от МВР продължават да претърсват жилището й. Казала още, че няма сведение да е арестуван съпругът й.

"Няма такива неща. Пари няма", заявява още Рангелова.

Според нея в жилището й е имало единствено "грубо казано списъци" от 2015 г. на хора, които са били в секции.

МВР обяви операция "купен вот" в цялата страна

Вътрешното министерство обяви в сряда, че започва "спецоперация в цялата страна срещу нарушаване на политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство, противодействие на конвенционалната престъпност и установяване на издирвани лица".

МВР поясни, че акцията е разпоредена от главния секретар Петър Тодоров. В нея са ангажирани в максимален обем полицейските сили, с които разполага МВР. Освен служители на столичната и областните звена на полицията, участват и екипи на националната полиция, жандармерията и специалния отряд за борба с тероризма.

Операцията ще продължи до провеждането на изборите на 14 ноември.


*Статията е обновена в 11.07 часа на 4 ноември


Facebook logo
Бъдете с нас и във