Банкеръ Daily

Общество и политика

Бойко Рашков е на разпит в Софийската градска прокуратура

Вътрешният министър Бойко Рашков е на разпит в Софийската градска прокуратура.

Той е призован заради интервюто му в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" на БНР, в което заяви, че знае къде са отишли отклонените от строителството на магистрала "Хемус" 53 милиона лева.

Вътрешният министър Бойко Рашков ще бъде привикан на разпит от прокуратурата, за да даде информация по делото за изпиране на пари, предназначени за ЛОТ 5 на АМ "Хемус". Това стана ясно на 29 декември миналата година по време на брифинг на Софийска градска прокуратура.

По думите на държавното обвинение вътрешният министър в свое интервю за БНР е споделил, че знае къде са били трансферирани паричните средства, поради което Рашков се явява основен свидетел по делото.

"От казаното (в интервюто) следва, че вътрешният министър разполага с конкретна информация за начина на трансферирането на финансовите средства, както и за местонахождението им, както и за крайните получатели – макар същата да не е била докладвана от ГДБОП в прокуратурата. Доц. Бойко рашков се явява основен свидетел, който би могъл да спомогне за установяване на обективната истина по делото. Доц. Рашков ще бъде призован по установения по закона ред", обясни говорителят на СГП Десислава Петрова.

Причината да се стигне до привикването на силовия министър на разпит е породена от обстоятелствата, че до този момент от МВР и ГДБОП не са дали никакви сведения на прокуратурата за пътя на парите за строителството на аутобана, докато в същото време Рашков заявил, че "е наясно кой е крайният им получател".

Разследва се дейността на множество юридически и физически лица, за които има данни за съпричастност при трансфера на средства от първоначалното търговско дружество получател на средства, през посредниците и т.нар фирми-бушони до възможните крайни получатели. В Софийската градска прокуратура се наблюдава и друго досъдебно производство за данъчно престъпление, което би могло да е предикатно за изпиране на пари. Установени са важни обстоятелства по движението на паричните средства – тези обстоятелства не бяха установени от МВР, независимо че на същите от месеци е възложено разследване, разясни още Петрова пред медиите.

По думите ѝ обвиняемият Борислав Колев е отказал да дава показания пред служители на МВР и ГДБОП, като едва на 21 декември пред прокурор и в присъствието на адвокат е дал данни за конкретни физически лица и търговски дружества, които имат отношение към престъплението. Колев, който не се признава за виновен, е потвърдил показанията си пред съдия на 22 декември, а след това е участвал и в следствен експеримент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във