Банкеръ Daily

Общество и политика

Бойко Рашков дава Гешев на прокурор

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви в парламента, че след края на заседанието ще сезира определен прокурор за действията на обвинител номер едно Иван Гешев. Причината е изнасянето на данни, придобити със СРС, което противоречи на няколко законови разпоредби. Според Рашков това действие на Гешев е целяло конфронтация и притискане на държавния глава Румен Радев.

Става дума за случая от 2020 г., когато бяха публикувани разговори между Радев и командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, записани със СРС.

В четвъртък вътрешният министър съобщи, че за същото деяние има осъден човек от Варненския апелативен съд, поради което и Гешев трябва да бъде даден на прокурор, тъй като наказанието за такова действие е лишаване от свобода. 

Министърът изтъкна, че СРС се използват само за наказателното производство и за опазване на националната сигурност, а лицата, на които са станали известни тези факти, са длъжни да не ги разгласяват. "В конкретния случай ние сме изправени пред хипотеза, в която те са разгласени. Разгласени са публично в момента, в който главният прокурор правеше искане да се отговори на нещо, което е пределно ясно - има или няма имунитет президентът. Изнасянето на тези данни на сайта на прокуратурата, струва ми се, че нямат задача и цел да съдейства за разкриване на обективната истина, нито пък или още по-малко към опазване на националната сигурност. Подчертавам в съдебната практика има случаи на осъждане на лице точно за това престъпление. Тъй като в нашата Конституция изрично е посочено, че България е правова държава, трябва да си поставим въпроса след като един човек е осъден за такова престъпление и сега друг е извършил също такова престъпление, следва ли да се образува наказателно производство и срещу този или не", каза още Рашков.

"Подобен случай имаме и по отношение на подслушването на граждани. Тези мероприятия са свързани с един обвиняем. Там бяха изнесени данни, събрани със СРС, от разговор с този обвиняем с бивш депутат и един журналист. Другата седмица ще питате подслушвани ли са журналисти и аз ще кажа - да. Никой няма право да издава подобна информация публично, защото засяга интересите на онези граждани, които нямат абсолютна никаква връзка с каквото и да било престъпление", подчерта още Бойко Рашков.

Рашков отбеляза, че очаква кураж от прокурора, който ще сезира за действията на Гешев и че "ние всички ще видим дали прокуратурата ще предприеме някакви действия".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във