Банкеръ Daily

Общество и политика

Бойко Ноев: НСО е остатък от тоталитарното минало

"НСО е не просто служба, а явление - остатък от тоталитарното минало и няма място в съвременната архитектура на националната сигурност на България". Това каза пред БНР Бойко Ноев - бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО. Категоричното му мнение е, че охранителните служби в държавата трябва да са към Министерството на вътрешните работи. 

Ноев изрази съжаление, че в дебатите, които се състояха покрай структурните промени в МВР, не се дадоха отговори на принципните въпроси, "защото съществуването на НСО е политически, а не структурен или експертен въпрос".

"Не се дадоха отговори на въпроси, които дразнят гражданите всеки ден, включително защо се охраняват Ахмед Доган и Делян Пеевски, защо с нашите пари се охранява техният бизнес. Защо продължават да се ползват с привилегии Цецка Цачева и Димитър Главчев? Защо офицери служат като портиери в Народното събрание, в Министерския съвет или в президентството? Защо за двама-трима висши държавници се поддържа над 1000 души персонал?", посочи експертът.

Бойко Ноев припомни, че президентът Румен Радев беше обещал да се направи ревизия на НСО, но "всичко потъва и се покрива". "Основният проблем на НСО е, че тя беше замислена и създадена като една безконтролна служба", подчерта той.

По думите на Ноев не е проблемът в това дали НСО да бъде в МВР, или да е под ръководството на президента заради някакъв баланс. Според него проблемът е в това как функционира държавата, в която в структури на МВР и ДАНС "под похлупака на секретността" охранители от миналото, които сега са ръководители, правят каквото си искат.

"Няма баланси, тази структура е обречена на провал. Ако реши Бойко Борисов, утре ще приемат закон и НСО ще стане нещо друго - може да му стане някаква лична служба. Той може да направи каквото си иска и гласуването в парламента днес го доказа", изтъкна още бившият военен министър. 

Бойко Ноев определи като неясно ветото на президента върху разпоредби в закона за МВР, отхвърлено днес от парламента. "Не разбрах срещу какво той е против", каза експосланикът ни в НАТО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във