Банкеръ Daily

Общество и политика

Бойко Ноев: България е в международна изолация, не трябва да се прибързва за Северна Македония

"Очевидно е, че правителството е под силен международен натиск, България е в сериозна международна изолация в момента. Поради това не трябва да се прибързва". Това каза пред БНР Бойко Ноев - бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО, във връзка с писмото, в което изразяват обща позиция с бившия министър на външните работи Ивайло Калфин по темата за пътя на Република Северна Македония към ЕС.

"България и Република Северна Македония достигнаха важен кръстопът в своето общуване и от посоката, в която ще поемат, зависи тяхното бъдеще", пишат Ноев и Калфин. "Основният въпрос, който подчертаваме, е стратегическият интерес на България и нейната отговорност държавите от Западните Балкани, особено Северна Македония да стане член на ЕС".

Според Ноев трябва да има гаранции за България, че каквито и договорености да бъдат постигнати - те ще бъдат изпълнявани и ще станат необратими и "имунизирани срещу евентуални политически и други конюнктурни фактори за в бъдеще".

"България формално може да си позволи лукса да чака години, но не е в наш интерес. ... Подобряването на отношенията и сближаването със Северна Македония е много по-важно за България, отколкото разширяването на ЕС със Западните Балкани. Много по-важно е с нашите братя да бъдем по-близки, каквито сме били исторически и каквито трябва да бъдем. А разширяването на ЕС може и да почака", посочи той. 

По думите на Ноев все по-силни стават в РСМ гласовете, които признават "реалностите преди основаването на тази държави през 1944-1945 година":

"Това са процеси, които вървят в правилна посока, но трябва време. Но не трябва да се губи политическият момент", предупреди бившият военен министър и дипломат.

Той беше категоричен, че се отнася много критично към начина, по който България води преговорите със Северна Македония и изтъкна, че изцяло виновно е МВнР за това, че страните от ЕС не ни разбират. "Упреците от нашите партньори в ЕС са, че те не ни разбират. Не разбират защо България спира РСМ за ЕС", отбеляза Ноев. 

Бойко Ноев подчерта, че в България има национален консенсус по отношенията с Република Северна Македония.

Facebook logo
Бъдете с нас и във