Банкеръ Daily

Общество и политика

Бойко Кадинов - освободен от поста зам.-министър на културата

На фона на призивите на немалко културни дейци министърът им Атанас Атанасов да си подаде оставката след добилия популярност селфи видеоклип, сниман в кабинета му и публикуван на 8 април, стана ясно, че неговият заместник - арх. Бойко Кадинов - напуска поста си.  

Това става със заповед на министър-председателя Кирил Петков, който освобождава от длъжност заместник-министъра Кадинов. От пресцентъра на Министерския съвет уточняват, че Кадинов напуска по негово искане, съгласувано с министъра на културата Атанас Атанасов.

Арх. Бойко Кадинов отговаряше за ресорите - музеи, галерии, археология. Въпреки проблемите със заплатите на музейните работници и техните протести, зам.министърът сякаш предпочиташе да не взима отношение по проблема и приоритетно се търсеше позицията на министъра.

При представянето си в средата на януари, в качеството си на зам.-министър, арх. Кадинов обяви, че ще работи за промени в Закона за меценатството, за ново европейско законодателство по отношение на недвижимото културно наследство, включително и за Националния институт за недвижимото културно наследство. Тогава увери, че при обсъжданията ще се съберат всички заинтересовани страни - архитекти, конструктори, строители, реставратори.

Освен това отбеляза, че ще насочи усилията си за промяна на Закона за териториалното селищно устройство, за решаване на проблема за авторското право на архитектите, тъй като всеки обект има по няколко автори, включително обеща и изработване на Закон за архитектурата, какъвто има във Франция и в Белгия. В рамките на стоте дни от управлението му обаче по никакъв начин не стана ясно как върви изпълнението на амбициозната му програма и какви са пречките пред нейното осъществяване.

По-късно през деня (12 април) стана известно, че причината арх. Бойко Кадинов да подаде оставка, е липсата на развитие по няколко конкретни инициативи: 1. промяна в Закона за културното наследство със спешно прокарване на "зелен коридор" за необходимите законодателни промени; 2. реални действия по опазването на град Несебър като град със световно културно наследство с цел избягване на риска той да бъде изваден от Списъка на ЮНЕСКО; 3. използване на благоприятните възможности - най-вече на френското председателство на Съвета на ЕС - за превръщането на острова "Свети Кирик и Юлита" в център за изкуства. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във