Банкеръ Weekly

Общество и политика

Бойко и гадовете

Драгомир Стойнев и Жельо Бойчев

 

Парламентарното мнозинство отхвърли в сряда (28 февруари) искането на БСП премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан за сделката с ЧЕЗ и най-вече да обясни кои са "гадовете”, които искат да го свалят от власт, както през 2013 г., но по друг сценарий.

Във вторник (27 февруари) Борисов спешно събра съвета на коалицията в парламента, след като нито оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, нито турнето на бъдещата собственичка на електроразпределителното дружество Гинка Върбакова в няколко телевизии успяха да предотвратят огромния скандал и бурната обществена реакция.

В присъствието на тримата лидери на "Обединени патриоти", партийния си заместник Цветан Цветанов и депутати от ГЕРБ Борисов заяви: "Целият скандал, който сега ни спретват, е от същите тези хора, когато в публиката се е натрупало усещането, че аз или правителството стоим зад тази сделка и сме тези, които ще загасят тока. И изведнъж 3 млн. души казват: "Гледай го сега тоя какво направи. Това е сценарият на тези гадове. И затова този път ще ги гоня докрай.”

От обърканото изказване на паникьосания министър-председател не стана ясно кои точно са гадовете, които ще гони до дупка - марсианци ли са, колеги негови от ГЕРБ ли са, или бивши покровители? Пеевски или Доган с ДПС ли ще гони. Може би чехите и ЧЕЗ? Или пак обичайните заподозрени Орешарски и Станишев? Путин, руснаци, грузинци?

Затова в сряда (28 февруари) Драгомир Стойнев от БСП поиска премиерът да се яви пред народните представители и да каже кои са "гадовете", както и да обясни поемал ли е ангажименти по сделката с ЧЕЗ, защото "ако за управляващите скандалът с ЧЕЗ не е проблем, за гражданите - е". Социалистът отбеляза, че предишния ден министър-председателят е бил "изключително изнервен", затова сега трябвало да каже културно и спокойно кои са тези, които заговорничат и клатят правителството и които ще гони до дупка на фона на това, че България е председател на ЕС.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов за пореден път скочи като "Матросов на амбразурата" по отношение на опитите за клатене на правителството: "Погледнете около себе си, запитайте себе си и вашата парламентарна група и отговорите са налице", хвърли мъничко светлина  по въпроса за "гадовете" Кирилов. Стойнев обаче не му остана длъжен: "Ние тук, г-н Кирилов, се опитваме да разберем от министър-председателя отговор на въпроса кои са гадовете. Вчера така бе произнесено, искаме да разберем кои са гадовете. И затова призоваваме министър-председателя да дойде тук и да отговори на парламентарните въпроси. В крайна сметка ние сме парламентарна република."

Напомнянето, че България е парламентарна република, обаче не повлия по никакъв начин на мнозинството и то за пореден път отърва премиера от конфуза да обяснява как точно управлява държавата пред избраниците на българските граждани. След като предложението на БСП за изслушване беше отхвърлено, Жельо Бойчев попита: "Какво трябва да се случи още, според Вас, за да дойде премиерът в парламента? Вчера каза, че се води заговор и преврат срещу правителството. Какво да направим, за да дойде г-н Борисов тук?"

По-късно на брифинг в кулоарите на парламента Бойчев се възмути, че в секретната секция на деловодството на Народното събрание били депозирани "хвърчащи листчета". На брифинга във вторник Борисов обяви, че е получил информация за сделката от чешкия премиер, която предоставя на  разположение на депутатите в секретното деловодство. "Това, което видяхме там, е поредната подигравка на министър-председателя Борисов към всички нас. Беше ни предоставен един хвърчащ лист - без никакъв подпис, без никакъв печат с информация, която няма никакво основание да бъде класифицирана", разкри заместник-председателят на парламентарната група на левицата. Междувременно чешкият премиер Андрей Бабиш отрече пред местни журналисти да е пращал на Борисов каквито и да било документи по продажбата на "ЧЕЗ-България".

Социалистите настояха да бъде създадена анкетна комисия по сделката с ЧЕЗ. Председателят на енергийната комисия Делян Добрев обаче отхвърли тази идея.

БСП настоява също Българската банка за развитие да присъства на заседанието на Комисията по енергетика и да обясни защо излъга, че няма отношение към сделката с ЧЕЗ. "След като Българската банка за развитие стои зад купувача на ЧЕЗ, това означава, че и правителството на Бойко Борисов стои зад Гинка Върбакова", продължи Бойчев. "За нас поведението на г-н Борисов е необяснимо и неоправдано по никакъв начин. Той или лъже българския народ, че няма информация за тази сделка, или обратното, ако той не е знаел, мястото му не е там", констатира червеният депутат.

Бойчев обяви, че групата му подготвя законодателни предложения във връзка със сделката с ЧЕЗ. Целта на промените в законите е да се защити националния интерес. "Оказа се, че институциите в България са неспособни да изпълняват своята роля. Всички служби, които имат отношение към сигурността на страната, всички регулатори започват да работят, след като сделката с ЧЕЗ се случи", възмути се той.

Междувременно стана ясно, че законодателни промени внасят и управляващите. Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов обясни, че в рамките на една седмица, преди сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ на фирмата на Гинка Върбакова "Инерком" да е финализирана, парламентът може да промени Закона за енергетиката така, че да даде инструмент в ръцете на енергийния регулатор КЕВР да влияе или направо да я спре. Сега регулаторният орган може да прави проверки, но само след приключването на сделката, по която към момента има подписан само предварителен договор. Каракачанов обвини БСП, че се е опитала да се възползва от скандала и затова премиерът бил толкова ядосан, демек - гадове.

Другият вицепремиер от квотата на Патриотите - Валери Симеонов, също видя "гадовете" в лицето на опозицията - БСП и ДПС, които имали интерес от сваляне на правителството. Но също и извънпарламентарните партии, които не са удовлетворени от резултатите от последните избори и не са в парламента. Той обаче изрази съмнения относно способността на Гинка Върбакова да се справи с електроразпределението на една трета от България. "Една добре работеща система според мен не трябва да отива в ръцете на хора, които нямат хабер, нямат никаква представа от управление, инвестиции и прочее. Как ще прецени Гинка дали един примерно трафопост трябва да бъде подменен в еди-кой си квартал, когато тя надали знае какво е трафопост", коментира той. По думите на Симеонов, въпросите са много и не е ясно дали изобщо ще има сделка.

"Кой гарантира, че тази сделка ще стане, при положение че никаква гаранция няма, че ще бъдат отпуснати кредити, има неясноти по отношение на капитала, който участва, свързват го с руски граждани с недобра слава. Нека да изчакаме, нищо не е станало още. Има класиране на фирма за купуване от страна на чешката държава. Ние нямаме сделка в момента, не знам за какво е този шум", отбеляза Симеонов. Той не одобри предложението на БСП и "Атака" за одържавяване на електроразпределителните дружества.

Всъщност след клопката с Истанбулската конвенция  Бойко Борисов се вкара във втори капан около сделката с ЧЕЗ. Той почти няма плезен ход в тази ситуация. "От една страна, ако сделката се осъществи, той ще има проблем с обществото, защото обществената реакция беше много силна и продължава да е силна, и докато не се отговори на въпросите, които са зададени в публичното пространство, дотогава няма да има спокойствие в самото общество. Другата страна на капана е, че ако сделката не се осъществи, тогава хората, които по някакъв начин стоят зад нея - ако вярваме на думите на Гинка Върбакова, въпреки че те са противоречиви - може да поискат, след като не е станало тяхното, да бутнат правителството", анализира тази ситуация политологът Георги Киряков.

С други думи, "гадове" дебнат Бойко Борисов отвсякъде. Още повече че в разгара на скандала ЧЕЗ обяви, че до края на март ще поиска промяна на цената на електрическата енергия. Очевидно става дума за увеличение. Същото ще поиска и EVN.

Ето защо един от най-важните въпроси според Киряков е кои са тези "гадове", които се опитват да разклатят политическата, а и психическата стабилност на премиера, но и стабилността на държавата. "Защо не ги посочи, вече толкова време не ги посочва? Какво точно целят гадовете? Каква е целта на комплота, който му организират от време на време? Нали е компромисният премиер, премиер на стабилността. Какви са причините от време на време да му подливат вода? И в това студено време тази вода става на лед", иронично заключи политологът, който също не скри безпокойството си от многото странности, случващи се около продажбата на ЧЕЗ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във