Банкеръ Daily

Общество и политика

Бойко Борисов: Щом кусури намираме и на папата, и на Господ ще намерим

Премиерът Бойко Борисов отрече в телевизионно интервю посещението на папата да е било с политически цели. Той подчерта, че визитата на Светия отец ще помогне за изчистването на имиджа на България във връзка с "българската следа" в покушението срещу папа Йоан Павел II.

"Няма нормален и добър човек, който да откаже подслон на човек по време на война или природно бедствие. Ако има такива хора, аз съм от другите." Така Борисов коментира спекулациите, че папата призовава да отворим границите си за бежанците.

Премиерът отново подчерта, че папа Франциск е благословил мостовете и магистралите, които се изграждат у нас, но уточни, че папата е използвал и метафоричното значение на думата "мостове".

"Щом и на папата кусури намерихме и Господ ако слезе - и на него ще намерим." Така той обобщи обвиненията по отношение на посланията на главата на Римокатолическата църква, като изтъкна, че основното послание на папата било да отворим сърцата си, в което няма нищо политическо. 

По темата „Апартаментгейт“ Борисов коментира, че всички журналистически разследвания и направените разкрития доказват, че у нас има свобода на медиите. Той увери, че всеки, който бъде уличен в злоупотреби и това бъде доказано, ще бъде отстранен. Той заяви, че няма доверие на председателя на Върховен касационен съд Лозан Панов, тъй като често си позволявал да коментира политически теми, вместо да си „гледа съда“. Премиерът обаче отказа да даде конкретни примери за такива теми.

По отношение на внесеното от БСП в ЦИК и СЕМ искане премиерът да излезе в отпуск, докато върви предизборната кампания, и да бъде санкциониран за използването на държавен ресурс за водене на предизборна кампания, Борисов каза: "И да бъда пратен в Белене и убит. Така са постъпили с дядо ми и с много дядовци така са постъпили". Той заяви, че ако БСП смятат посещението на папа Франциск за предизборна кампания, силно го надценяват. "На парада на 6 май президентът Радев ни нападна тежко в изказването си, така че би трябвало и към него да внесат сигнал", допълни министър-председателят.

Борисов отрече помощта, която бе отпусната за УНСС, да е политическа предизборна реклама. По негови думи той го е направил заради студентите и преподавателите. На финала на разговора той заяви, че не би подал оставка при никакви обстоятелства след евроизборите, защото би било абсурдно да се харчат толкова пари за избори. Премиерът се пошегува, че отново не му е останало никакво време да си направи реклама въпреки многото неща, които е свършил.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във