Банкеръ Daily

Общество и политика

Бойко Борисов се срещна с лидерите на Реформаторския блок

Бойко Борисов се срещна тази вечер с петимата лидери от Реформаторския блок - Радан Кънев, Миглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев и Корман Исмаилов. Поканата за срещата е била на лидера на ГЕРБ.

Надявам се, че направихме поне една крачка напред към коалиционно споразумение.Това заяви пред журналисти членът на преговорния екип на ГЕРБ Румяна Бъчварова . По думите и намерението на ГЕРБ е да направи правителство на базата на разбирателство по основните политики.

От своя страна, лидерът на ДСБ Радан Кънев уточни, че министерски кресла за представители на Реформаторския блок днес не са обсъждани. Ако бяхме готови с коалиционен кабинет щеше да бъде новина, допълни той и посочи, че правителство на малцинството е лош вариант. Като добър Кънев определи вариант и с участието на Патриотичния фронт (ПФ).

Той уточни, че в крайна сметка няма спор около това Цецка Цачева да бъде председател на 43-ото Народно събрание. Кънев обаче, не пожела да отговори на въпрос дали си е променил мнението и дали ще застане зад тезата на колежката си Меглена Кунева, че за министър-председател с мандат на ГЕРБ трябва да бъде номиниран Бойко Борисов.

Междувременно Бъчварова потвърди, че са се убедили в достатъчната надеждност на РБ като стабилен партньор Кънев и Бъчварова заявиха, че срещата е работна и тази вечер са постигнали напредък, но крайното решение за правителство и коалиционно споразумение ще бъде взето, когато приключат консултациите на ГЕРБ с БСП, ПФ и АБВ.

На срещата е повдигнат въпросът и за евентуална подкрепа от АБВ по определени политики.

Разбираме позицията на РБ, че крайното им решение за участие в кабинет и подписване на коалиционно споразумение ще дойде след консултациите и с другите политически сили, отбеляза Румяна Бъчварова. Тя обясни, че срокът за съставяне на правителство ще бъде съобразен с конституцията, но отбеляза, че трябва време и работа, докато се достигне до подписване на споразумение.

На консултациите тази вечер Меглена Кунева е получила уверението на Бойко Борисов за подкрепа на кандидатурата на "Движение България на гражданите" за член на ЕНП, но това не било условие за подкрепа за кабинет и участие в коалиция.

Това е първата среща от втория кръг от консултации между ГЕРБ и парламентарно представени партии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във