Банкеръ Daily

Общество и политика

Бойко Борисов прогнозира вдигане на данъци

​​Вдигане на данъците, за да се "върже" бюджетът на държавата, прогнозира във Видин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той и представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС се срещнаха днес с членове и симпатизанти на партиите във видинската зала „Фестивална“.

Ако има отговорни политици, защото е видно, че това ще завлече страната надолу по начин, по който няма оправяне - трябва да се поеме отговорност. Поради тази причина още през тези една-две седмици или в рамките на този парламент, или да се поеме политическа отговорност от всички и от властта, и от опозицията иначе това няма зашиване. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с граждани в град Видин.

Борисов на няколко пъти подчерта, че управляващите загробват и задлъжняват страната с огромни кредити, които теглят всяка седмица. "Преди години аз се чудех и не можах да повярвам, когато твърдяха, че ГЕРБ краде по 8 млрд на година. После казаха 4 и накрая 2 млрд. Но се оказа, че те само за осем дни са откраднали 9 млрд.", каза още той и припомни, как всяка седмица се теглят по стотици милиони нови кредити, които ще трябва да се връщат от бъдещите поколения.

„Аз не можех да си представя какво правят те, докато обясняваха, че ние сме крали по 8 млрд. и те ги откраднаха. Не можете да си представите 8 млрд., тази зала не може да ги събере“, обяви бившият премиер пред симпатизантите във Видин.

След 3 години ще дойдат падежите по заемите и тогавашното правителство ще има 2 години да връща, предупреди лидерът на ГЕРБ. „Вие тези няма да ги намерите, те ще са по островите“, каза Борисов. Според него оттук насетне ще е невъзможно да се закрепи бюджет без вдигане на данъци.

"В момента България има най-големият дефицит след фалита на КТБ при управлението на Орешарски. Това е промяната", каза Борисов, като допълни, че по официални данни "сегашното правителство планира в своята тригодишна прогноза удвояване на държавния дълг отпреди кризисните нива през 2020 г. Като през 2025 г. той ще достигне 50 милиарда лева". Борисов определи "безпрецедентното увеличаване на дълга"  като "изнасилване на държавните финанси". Той уточни, че "само лихвите по него ще надхвърлят 700 млн. лева, което на практика е стойността на новия път София-Ботевград-Мездра Враца-Монтана -Видин".

Лидерът на ГЕРБ каза, че "до три години правителството ще падне и няма кой да дойде да управлява освен ГЕРБ". "Но ще заварим големи дългове и ще се плащат падежите на взетите за тези три години заеми за милиарди левове", допълни той. 

Бойко Борисов се самоопредели като отговорен политик, който не лъже, като прогнозира, че ще трябва тогава да вдигне данъците, за да се върнат взетите заеми. "Аз съм отговорен човек и знам какво мога, за да реша проблемите и знам как да го направя", категоричен бе той.

Борисов коментира и спирането на газа за България, като нарече членовете на кабинета „комерсиални", "нагли" и "схемаджии".  Обвини медиите, че не искат да кажат името на фирмата - посредник при закупуването на газ за страната и допълни, че "сваля шапка на този, който е направил схемата за покупката на газ". "Защото с посредничеството някой ще краде по 100 млн. лева на месец", допълни лидерът на ГЕРБ. 

Той призова Корнелия Нинова да излезе и честно да каже, че изнасяме оръжие за Украйна и да спре да говори лъжи, че "Борисов иска да изнася оръжие". "Г-жо Нинова , вие сте на власт, а не Борисов. Излезте и честно кажете: Изнасяме оръжие за Украйна. Това го знаят и децата", каза още той.

„Който иска да управлява, да се хваща. Ако се случи веднага в рамките на година-две с тежки ограничения можем да се хванем и можем да възстановим държавата. Ако не – Терминал 2 и кой където види. Не мога да лъжа“, заяви Борисов.

Според него е пълна катастрофа за една държава, където още на третия месец се говори, че правителството ще падне всеки един момент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във