Банкеръ Daily

Общество и политика

Бойко Борисов обсъди с британския посланик Ема Хопкинс случая "Гебрев"

Премиерът Бойко Борисов се срещна днес с посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс по казуса "Гебрев".

Причината за спешния разговор, който ще проведе в Министерски съвет, е информацията, че един от предполагаемите участници в покушението срещу бившия руски агент Сергей Скрипал е участвал и в отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 година. Това твърдят два сайта за разследваща журналистика - руски и британски.

В срещата участваха главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешния министър Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и други.

Срещата с премиера беше ползотворна, каза пред журналисти Ема Хопкинс. Дискутирахме информация за предполагаема намеса в България и за потенциално отравяне на Емилиян Гебрев, каза Ема Хопкинс. От няколко месеца работим в тясно сътрудничество с българските служби по този случай, допълни тя.

Главният прокурор Сотир Цацаров изнесе подробна информация за работата на българските служби след инцидента с отравянето на Гебрев. На 11 октомври миналата година Цацаров е получил искане от Гебрев за възобновяване на разследването. На 12 октомври Цацаров е поискал преписката по случая и на 15 октомври работата па случая започва отново, каза Цацаров. Службите от Великобритания са запознати с нашата работа и разполагат с всички документи, подчерта той.

В тази връзка Комисията за контрол над службите за сигурност ще направи изслушване на компетентните органи и институции, съобщи в петък зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Тази сутрин бившият депутат от НДСВ и член на комисията по отбрана и сигурност Станимир Илчев коментира:

"Инцидентът с г-н Гебрев не можеше и не биваше да се окачествява като битов или просто като форма на някаква конкуренция, опит просто за изместване на бизнеса на този човек от пазара, за прегрупиране или за трансформиране. Агенти на всички специални служби могат да участват в подобни операции", допълни той пред bTV.

По думите му Русия води ариергардни действия на Балканския полуостров.

"За тях е характерен широкият диапазон от прийоми, които трябва да се използват, за да бъдат съхранени главните сили - придвижването на главната колона към нейното назначение. В контекста на едни ариергардни действия на специалните служби трябва да се очаква всичко, включително и комбинацията между техните действия и действията на параструктурни звена. Също така да се получава версията на частната поръчка през съответната специална служба, за което намекна бившият вътрешен министър и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев вчера", каза още Илчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във