Банкеръ Daily

Общество и политика

Бойко Борисов: Нови избори са почти неизбежни

Изборите са почти неизбежни, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след заседанието на партията в НДК. Той допълни, че на изборите народът е поставил на политиците задача, която дори математиците не могат да решат.

"Ако има нещо по-лошо от правителство на всяка цена, това е правителство без принципи.За съжаление, такива като БСП, СДС, НДСВ заминаха в историята именно поради погазване на принципи. Държавата е важна, но тя може да бъде управлявана само от стабилно, принципно правителство, което може да взима решения”, каза Борисов.

„Ние гледаме много отговорно на това. Не е честно през няколко месеца на президента Плевнелиев да му се вменява дълг да прави служебно правителство и да носи отговорността на политическите партии, затова политическите партии сме и длъжни да излезем от кризата и да намерим решение”,допълни той.

„Решихме да проведем тази седмица още едни консултации с четирите партии. Реформаторите на първо място. Единственият неоспорим наш партньор, независимо от проблемите, които имат там. Аз съм твърдо „за” единство на Реформаторския блок и сме длъжни с тях да се разберем. След Реформаторите е БС, Патриотите и АБВ. Това е предложенито на преговорния екип”, заяви Борисов.

Борисов обяви, че лично няма да участва в новите преговори. "Аз ще присъствам, когато има подготвено коалиционно споразумение", уточни лидерът на ГЕРБ.

„С ББЦ, ДПС и „Атака” няма да имаме повече преговори, там са ясно взети решенията. Тази седмица ще направим това, другата седмица ги събирам пак, когато ще имаме до голяма степен изчистено с кой можем да управляваме, ако има такива, и 14.00 ч. в понеделник сме в парламента. Така че дотогава трябва да имаме поне за партията изчистена концепция дали ще предложа правителство на малцинство.

Явно е, че само с ГЕРБ не може да стане. Защото тогава ще имаме само подкрепата на ДПС , което е неприемливо. За тях останалите партии поставят въпросите Кой? Защо? и т.н. Първо да си изчистят къщичката", обясни Борисов.

Според него това, което в Европа е голяма коалиция, у нас е малка, тъй като БСП имала твърде нисък резултат. "С тях общо имаме 123 депутати, като извадим Кирчо Добрев и Георги Кадиев стават 121. Ако БСП имаха повече депутати, коалицията щеше да е нарисувана", допълни Борисов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във