Банкеръ Daily

Корнелия Нинова:

Бойко Борисов няма позиция за избора на европейски главен прокурор

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви в социалната мрежа, че премиерът Бойко Борисов няма позиция за избора на Лаура Кьовеши за първи европейски главен прокурор. Той е оставил това решение в ръцете на правосъдния министър Данаил Кирилов.

Ето какво написа Нинова във Фейсбук:

Представям ви официална информация за избора на Лаура Кьовеши за главен европейски прокурор. От мое питане в парламента до премиера Борисов се вижда, че той няма позиция. Решението - дали България да я подкрепи, не било в неговите правомощия. Вижте на чии крехки рамене премиерът прехвърля отговорността.

На мой въпрос до министър председателят Борисов  - По каква процедура ще бъдат излъчени делегираните за България прокурори в Европейската прокуратура и кого ще подкрепите Вие в Съвета на ЕС за главен европейски прокурор?

Отговорът на председателят на парламента Цвета Караянчева от 18 юли 2019 г. е следният:

„ Уважаема госпожо Нинова, Разпоредбата на чл. 95, ал. 2 от Правилника за организация и дейността на Народното събрание посочва, че към министър-председателя се отправят въпроси, които се отнасят до дейността на правителството. Поставеният от Вас въпрос относно избор на делегирани за България прокурори в Европейската прокуратура и европейски главен прокурор се отнася до ресора на управление на министъра на правосъдието.

Предвид горното, на основание чл. 107, ал. 3, във връзка с чл. 95, ал. 2 от Правилника за организация и дейността на Народното събрание, Ви уведомявам, че въпросът би следвало да се отправи до министъра на правосъдието Данаил Кирилов.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във