Банкеръ Daily

Общество и политика

Бойко Борисов: Най-важно за хората е да знаят, че имат работа, но и сигурност

Премиерът Бойко Борисов е на инспекция в автомобилен завод, става ясно от профила му във Фейсбук. Той пак яхна джипката, за да се разходи в Бургаско.

15 милиона лева ще бъдат отделени за изграждането на детски кътове в офисите на фирми, които кандидатстват за това, съобщи той по време на посещение в завод в Бургаско. 1125 души персонал има предприятието "Нурсан Отомотив" в село Люляково, Бургаско, като общо персоналът е 1800 българи.

Предприятието произвежда електроинсталации за „Форд”, и текстил за известна марка. Борисов разпита как се прилага мярката 60/40. А от ръководството му отговориха, че не са съкращавали хора и получават помощ по програмата 60/40 още от началото на пандемията, а общо за всички дружества получават около 800 000 лева на месец.

Бойко Борисов напомни, че от другата седмица фирмите ще могат да получават средства за детски кътове и забавачки в предприятията - между 50 000 и 150 000 лев. Изтъкна и другите две нови програма за бизнеса. С 68 млн.лев за фирмите, които с над 500 000 лева, както и 80 млн за малките и средни фирми за преустрояване на производствата в условията на коронакриза.

Премиерът каза, че за разлика от други негови колеги бързо вкарали мерките. Всичките усилия са били, за да няма затваряне на производства и икономиката да работи. Напомни, че Великобритания изтеглила 40 млрд. паунда дълг. Мерките за бизнеса щели да ги вкарат веднага, и да не се "психясат" хората, че няма да има работа.

"Каквото е необходимо, подкрепяме хората. Сега вкарваме две нови мерки за подпомагане бизнеса - заяви Борисов. - Заложили сме, има в бюджета средства. Подготвили сме се и като гледам, може да участвате и вие. Имам един приятел Хасан тук. С него имаме един бас за прохода около Айтос. Пътя за Люляково е много хубав, но от Айтос насам. Сега ще започнат да пътуват вместо през Рижкия, през Провадия", обясни Борисов.

"Най-важно за хората е да знаят, че имат работа, но и сигурност – затова подкрепяме фирмите за закупуване на маски и шлемове, за да имат работниците сигурност", подчерта той. 

Премиерът говори и за връщането на брифингите за разпространението на заболяването от коронавирус. „Веднъж в седмицата министър Ангелов като си дава брифинг за здравни теми, ще обобщи какво е състоянието на медицинските работници с COVID-19, участваме и със 160 милиона лева за ваксини и лекарства, ако бъдат открити”, каза Борисов. По думите му участваме с 600 млн. за ваксини, ако бъдат изработени.

Борисов изтъкна, че в Руенска община кметовете са от ДПС, а ГЕРБ има само в едно село. В цялата долина имали кметове само в Провадия и Айтос.

"Понякога ни обвиняват в глупости, че си помагаме с ДПС. Ами от 9 кметове, като са 10 на ДПС и какво - да не правим пътищата?! И тези хора имат семейства. Това е за хората, за семействата им, за работните места", каза Борисов.

От завода посочиха, че произвеждат части за линейки, а Борисов напомни, че е предвидено да се закупят над 400 линейки. 20 млн. лева пък ще отидат за медицински хеликоптери - 2 броя.

"Докато другите говорят, ние работим. Нашата сила на правителството е връзката с хората”, каза Борисов. - Има ли работни места и икономиката ръст, това е важно." По думите му това е едно от най-тежкото време за света.

Премиерът изрази задоволство, че в автомобилните заводи у нас се правят компоненти за всички видове коли, в това число и електроавтомобили. Борисов добави, че у нас има 250 завода в Автомобилния клъстър. "Тук хората да дойдат и да видят какви ливади са били, а днес какво има", заяви още премиерът.

По повод на протестиращите, той заяви: "Те сеят омраза, а ние - работни места!" Така премиерът Бойко Борисов коментира протестите по време на инспекцията си в Бургаско. "Злобата им много ни помага на нас. Власт на всяка цена - агресивни. Аз минавам от завод на завод. Ние ще останем с работата си", каза Борисов.

"Дал съм задача да се построят още 3 язовира, ние ще останем в направеното", подчерта премиерът, коментирайки безводието  в Бургаско. „Да се молим да вали, защото само в София валеше, а тук няма капка дъжд. Трябва да построим поне още 3 язовира и такава задача съм дал, защото засушаването ще е дълго – с години наред, ако така върви“, посочи той.

„Само показваме направеното. Не искаме да ни запомнят с лошо. Ние ще останем с направеното. Злобата им много не помага на хората. Те са агресивни. Искат власт на всяка цена, но какво ще стане после. Сега много добре работят мерките. Минавам завод след завод“, каза още премиерът. "Тези, които си правят тънки сметки, могат да бъдат с ГЕРБ само в опозиция", коментира политическата ситуация той.

„В момента се работи по 33 км от Айтоския проход. Тук ще минава повече трафик от Ришкия проход. Това, което обещахме, всичко ще се изпълни. Тази седмица започваме последния мост по АМ „Тракия“, за да може хората по АМ „Тракия“ направо до Слънчев бряг да стигнат“, продължи Борисов.

„Докато другите само се заяждат и сеят омраза, ние – само работа и показваме какво правим. Тези, които сега много подскачат колко успешни щели да бъдат един ден, това го слушам за трети път вече. Преди избори никога няма как и после леко леко се примъкнат. ГЕРБ е партия, която като обещае нещо, го изпълнява. Имаме достатъчно партньори. Да не си правят сметка за коалиции. Ние на конгрес сме решили с ДПС и БСП да не правим коалиции. Тези, които си правят тънки сметки, няма да им споменавам имената, за да не им се вдигат акциите, могат да бъдат с ГЕРБ само в опозиция, а те за това работят. Ние управляваме и то с отговорност и показваме всеки ден направеното и не им обръщаме внимание. Нека сеят омраза, ние сеем работни места“, каза още Борисов.

"Трудно е, но трябва да го направим. С боичка не става", коментира ремонт на пътен участък премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във