Банкеръ Daily

Общество и политика

Бойко Борисов: Когато има строителство, има мир

Винаги съм казвал, че когато една страна е стабилна, когато политическата класа работи за просперитет, нещата се случват. Очаква ни една година, в която можем да бъдем водещи и на изток, и на запад. Това каза премиерът Бойко Борисов пред българските кореспонденти в Будапеща, където участва в срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай.

По време на форума стана ясно, че България ще бъде домакин на седмата среща през 2018 година.

"Срещата на ЕС за Западните Балкани ще бъде една репетиция за формата "16+1", тъй като инвестициите от Китай в инфраструктурни проекти отговарят на това, което ще донесе мир на Балканите - магистрали, жп отсечки, земеделие, инвестиции. Когато има строителство, има мир. Това е най-важното", посочи Борисов.

Министър-председателят уточни, че с унгарския си колега Виктор Орбан са обсъдили предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, европейската кохезионна политика и привличането на допълнителни инвестиции в региона.

Двамата обаче засегнали и темата за отношенията между ЕС и Турция.

"С Орбан сме на едно мнение, че трябва да мислим за едно, подобно на "Брексит", стратегическо споразумение само с Турция, за да спрем това говорене, че Турция ще се присъедини към ЕС, защото всички знаем, че това няма да се случи. Едно споразумение, което да уреди всичките спорни моменти и да ни гарантира южния фланг на НАТО", обясни Бойко Борисов.

По думите му Унгария има интерес трасето за доставка на газ от газовия хъб "Балкан" да се развие през България.

"Факт е, че благодарение на всички партии, колкото и да се дрънкаме, България стои много стабилна на фона на всички останали и генерира доверие", каза в заключение Борисов.

По-късно премиерът ще се срещне и с китайския си колега Ли Къцян.

Facebook logo
Бъдете с нас и във