Банкеръ Daily

Общество и политика

Бойко Борисов и Авгиевите обори на ГЕРБ

Веднага след приключването на изборите за Европейски парламент вторият до неотдавна човек в ГЕРБ Цветан Цветанов напусна всички постове и в партията след "мъжки" разговор с лидера й и премиер Бойко Борисов. Той пък се закани, че ще прочисти формацията от хора, които не са работили достатъчно добре за този вот, като конкретно спомена структурите в Добрич и Плевен. Размаха пръст и на самозабравилите си.

Тези негови думи породиха редица въпроси за принципа и критериите, по които ще става това прочистване. Както и съмнения, че става дума за онези хора, които преждевременно са повярвали, че Вторият е сигурния Първи в близко време. А също и за онези кадри, които Цветанов е посочил за заемане на различни високи позиции, тъй като не е тайна, че дълго време той беше "сивия кардинал" на ГЕРБ.

Всъщност първият, който "излетя" от парламента, веднага след Цветанов, беше бившият енергиен министър Делян Добрев. Той най-вероятно си плати за неподчинението и пренебрегването на волята на Първия, който преди около две години поиска Добрев да напусне Народното събрание, заради шуробаджанащина, но тогавашният председател на парламентарната група Цветан Цветанов мобилизира структурите в негова защита и в крайна сметка хасковският депутат оттегли подадената си оставка, въпреки решението и на Конституционния съд.

За някои фигури в ГЕРБ със сигурност се знае, че са "силно мой човек" (СМЧ) на Цветанов, за други само се предполага. Най-вероятно денят на истината ще е 7 юли, когато на форум на ГЕРБ ще бъдат направени промени в някои ръководни структури, а и в устава.

Публична тайна е, че кандидатдепутатските листи се редяха от Цветанов, като Борисов само даваше списък на свои приближени, за да бъдат поставени на избираеми места. Затова се предполага, че по-голямата част от парламентарната група на ГЕРБ са хора на Цветанов и не случайно той здраво държеше юздите на депутатите. При бързата промяна, която настъпи още преди евроизборите в ръководството на групата, те първоначално бяха стреснати, объркани и изпаднали в ступор, но бързо се преориентираха и в момента пъргаво изпълняват и най-малкото желание на премиера. Днес за депутатите от ГЕРБ Цветанов и съдбата му са теми табу. Все едно че никога не е съществувал.

Не без основание се предполага, че при наложителната бърза смяна на предишния председател на парламента Димитър Главчев – Цвета Караянчева е предложена за мястото му от Цветанов. Само че тя е послушна и изпълнителна, и със сигурност ще запази поста си. Пък и след завръщането на опозиционната БСП в Народното събрание, тонът на ГЕРБ е доста смекчен, почти не се усеща предишната агресия, която беше нажежила напрежението в сградата буквално до бяло. Не случайно Борисов сложи за шеф на депутатите си жена – Даниела Дариткова.

Някои наблюдатели броят за човек на Цветанов и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, но това по-скоро не е така. Други пък припомнят, че тя първа е "хвърлила камък" по изпадналия в немилост Втори. Кметът на Пловдив обаче Иван Тотев със сигурност е СМЧ на Цветанов. Той почти беше изпуснал втория си кметски мандат на последните местни избори, но включената в последния момент прословута изборна машина на Цветанов го спаси.

Още един човек на Цветанов си отиде веднага след вота. Водачката на евролистата на ГЕРБ Мария Габриел изненадващо обяви, че ще се откаже от мястото си в Европейския парламент, за да довърши мандата си на еврокомисар, от който остават малко повече от четири месеца. И без абсолютно никаква гаранция, че отново ще бъде предложена за тази позиция.

Бившият председател на правната комисия Данаил Кирилов, който беше най-верния помощник на Цветанов в прокарването на лобистко законодателство и който четеше правота, както дяволът Евангелието, беше пратен в правосъдното министерство на мястото на Цецка Цачева. Това е нещо като наказание по простата причина, че в министерството не може да натвори толкова бели, колкото стори в Народното събрание в тандем с Цветан Цветанов.

Цветомир Паунов, административен секретар на ГЕРБ и координатор на партията за София, който беше дясната ръка на Цветанов в организационната работа със структурите, най-вероятно също ще получи някаква санкция от Бойко Борисов. Още повече, че софийската организация, която е най-важната, постигна на евровота рекордно ниски резултати - разликата й с БСП беше двойно по-малка, отколкото в страната.

Неофициално се твърди, че хора на Цветанов са също министърът на регионалното развитие и строителството Петя Аврамова, заедно с новия шеф на АПИ Георги Терзийски. Както и преизбраните за евродепутати Ева Майдел и Андрей Новаков. Някои слагат в това число и Андрей Ковачев, но за него не е толкова сигурно. Лансираният от лидерката на "Движение 21" Татяна Дончева за следващ главен прокурор бивш член на Европарламента Емил Радев също се пише на сметката на Цветанов. Но само Борисов си знае какво е решил за тях или ще им даде втори шанс.

Без съмнение протеже на бившия Втори е заместник-министърът на външните работи и шеф на младежите от ГЕРБ Георг Георгиев. Не е изключено той да бъде пратен на друга "отговорна" работа. Това се отнася и за Красимир Ципов, който е заместник-министър на вътрешните работи.

Според някои анализатори по-голямата част от областните управители, кметовете, заместник-министрите от ГЕРБ са посочени и издигнати от доскорошната дясна ръка на Бойко Борисов. Той едва ли може да си позволи да смени всички, но вероятно ще нанесе корекции на някои ключови позиции. Неофициално се твърди, че желанието му прокуратурата и ДАНС да проверят сметките в чужбина на политиците и участието им в офшорки цели именно това – да има мотиви за кадрови смени и прочистване на партийните редици.

"Силно мой човек" на Цветанов е и шефката на СЕМ София Владимирова. Въпреки че неотдавна беше преизбрана за втори мандат, нищо не пречи след "мъжки" разговор с премиера да поиска да си отиде по лични причини. Още повече, че предстои избор на нови директори на БНТ и БНР. За поста в националната телевизия се твърди, че фаворит е Емил Кошлуков. Но чий фаворит – на Цветанов или на Борисов? Ако съдим по честите участия на бившия Втори в обзорното предаване "Панорама" на БНТ, можем да си направим някои изводи.

Има голяма вероятност на местните избори наесен много от сегашните общински съветници на ГЕРБ в София да не бъдат включени в кандидатската листа. Това важи особено за председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, който се оказа, че е "автор" и на откраднатия от НДСВ предизборен слоган на партията "Европа ни чува". Само заради това Борисов едва ли ще му прости. Не случайно този слоган почти беше забравен и неспоменаван в кампанията на претендентите за евродепутати от ГЕРБ.

Всъщност Цветанов е човекът, подбрал и общинските съветници от ГЕРБ в цялата страна, на които предстои да се явяват на изборите през есента, като изключенията се броят на пръсти в тази армия от чиновници. Председателите на общинските и областните партийни организации също са подбор на бившия Втори.

Наблюдатели на процесите в страната посочват, че посредством Делян Добрев, дългата ръка на Цветанов е достигнала и до шефовете на енергийните дружества, а чрез други депутати – и на повечето фирми с публична собственост – независимо дали държавна или общинска.

Така че на Бойко Борисов му предстои Херкулесова работа, ако наистина е решил да изчисти Авгиевите обори на ГЕРБ. Изглежда той ще направи това на два етапа, както постъпи с отстраняването на Цветанов, за да избегне силни сътресения в партията точно преди изборите. На сбирката през юли ще бъдат прочистени и затегнати партийните редици, като най-близките хора на бившия Втори бъдат отстранени от властови позиции. А на местните избори през есента ще бъде прочистена и местната власт от подобия на Живко Суджука, самозабравили се злоупотребяващи с власт кметове и повярвали си, че са вечни общински съветници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във