Банкеръ Daily

Общество и политика

Бойко Борисов: Еврозона няма да има

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази мнение, че при сегашната инфлация страната ни няма шанс да бъде приета в еврозоната. Бившият премиер коментира темата на среща с младежката организация на партията в Старозагорските минерални бани.

Борисов критикува мерките на управляващите срещу кризата, както и очакваното увеличение на цените на тока.

Бойко Борисов заяви, че план за приемането на еврото на правителството реално няма, защото страната ни вече не покрива критериите.

"При такава 20-процентна инфлация, при тези публични финанси, при такъв финансов министър еврозона, мога да се обзаложа с всеки един от вас, няма да има", коментира бившият премиер.

Той предупреди, че ако правителството продължава така да харчи, ще започне и наказателна процедура срещу България.

"Това означава свръхдефицит, това означава жълт картон, наказателна процедура срещу България. А те, като ги гледам, точно обратното правят - актуализацията на бюджета не включва намаляване на дефицита, а увеличаване на публичните разходи с процент", посочи той.

Бойко Борисов разкритикува мерките за компенсации на скъпите горива като неработещи и не са насочени към реално нуждаещите се. Коментира и цената на тока, като по думите му тя не трябва да се вдига.

"Въглищата нали са си български, ваши са си. Е, защо вдигате цената на тока? В "Козлодуй" реакторите чии са – български. Сменено ли е ядреното гориво – сменено е. Платено ли е – платено. Защо вдигате цената на тока, какво ви пречи в Украйна войната?", попита той.

Борисов прогнозира още, че нова вълна на коронавируса може да връхлети Европа наесен и предупреди управляващите да са готови за действия.

"Октомври-ноември ще връхлети пак пандемия. Щом Китай е затворен, пълен локдаун през лятото,  мислете за зимата", каза той. 

"ГЕРБ не е партия на реваншизма. Разтревожени сме. Не ме радва това, което се случва в България. Напротив, боли ме. Една година няма и лъжица асфалт сложена. Една мантинела няма сложена. И когато посочваме на „промяната“ това, което се случва, те се сърдят. Казват, че ги нападаме", каза Бойко Борисов.

"Разликата между нашите експерти и хората на “промяната” е като между мен и Меси във футбола!", отбеляза  Борисов.

"Партиите на „промяната“ се държат само от кражбата. Вот на недоверие няма да мине, докато се разпределят „дробчетата“, както казва Христо Иванов", допълни бившият премиер. 

"Държавните разходи излизат извън контрол. Ако не се стегнат, следва наказателна мярка за България. Но не изглежда, че ще се стегнат. Дори актуализацията на бюджета не предвижда намаляване на дефицита", каза още Борисов.

"Аз съм човек с опит. Помня как започна Ковид кризата. Според мен сценарият сега ще се повтори. Сега Китай и Корея са в пълен локдаун. Но когато отворят, това ще се пренесе в Европа. А помните ли, че Кирил Петков заяви ваксинацията като негов основен приоритет - в момента има 5608 ваксини на ден, при Борисов имаше по 7570  ваксинирани на ден. Призовавам хората да се ваксинират", обясни той.

"Когато си говорите с хората, обяснявайте им спокойно, че ако Бойко Борисов беше в управлението цените на тока нямаше да бъде такава. Поскъпването щеше да е с лев или два повече. Това щеше да задържи и цените на останалите стоки. Намаляването на ДДС няма да помогне за нищо. Това единствено ще намали приходите в бюджета. Когато ние намалихме ДДС на някои стоки по време на Ковид кризата, знаехме, че това ще помогне на бизнеса, който беше най-пострадал. Сега те излизат с гръмки обещания. А ние бяхме честни. Това, което правят, са популистки ходове-да дават на всички", коментира лидерът на ГЕРБ. 

"Управляващите правят предизборни ходове. Знаят, че с тези политики няма да изкарат до края на мандата си", допълни Бойко Борисов. 

"План за въвеждане на еврото няма. При 20% инфлация, при тези публични финанси Еврозона няма да има. Партиите в коалицията са на различно мнение дори. Щастлив съм, че България поне успя да влезе в Европейския банков съюз - най-бялата организация, в чакалнята на Еврозоната. Докато не се върне ГЕРБ с опита и знанията си да отрегулира системите, това няма как да се случи", заяви той. 

По думите му плащанията по Плана за възстановяване зависят от пускането на РСМ в Европейския съюз - това е “натискът”, за който говори Кирил Петков. "А Лена Бориславова се изпусна", завърши Борисов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във