Банкеръ Daily

Общество и политика

Бойко Борисов: Доверие е ключовата дума

Премиерите на България и Северна Македония Бойко Борисов и Зоран Заев обсъдиха постиженията и предизвикателствата в отношенията между двете държави на срещата на върха в Познан от инициативата на Берлинския процес.

Борисов е подчертал, че отношенията между двете държави трябва да са пример за сътрудничество и добросъседство на всички страни от Западните Балкани, а Заев е благодарил на Борисов за подкрепата за Северна Македония в евроатлантическия й път.

Берлинският процес трябва да продължи да бъде двигател на икономиките на страните от Западните Балкани. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред държавните лидери в Познан, където се провежда годишната среща на инициативата. "Доверие - това е ключовата дума и трябва да работим за него", е подчертал Борисов пред лидерите на страните от Зпадните Балкани в Познан, съобщи правителствената пресслужба, тъй като лидерската среща е при закрити врати.

Бойко Борисов е посочил, че европейската интергация на 6-те държави от региона е необратим процес, но е важно и те да положат максимални усилия.

Преди срещата той е показал снимки от разбитата незаконна цигарена фабрика в Пловдив на германския канцлер Ангела Меркел.

Държавни и правителствени ръководители от Берлинския процес се събраха в полския град Познан за ежегодната среща на върха. Инициативата е създадена през 2014 г. от германския канцлер Ангела Меркел с цел стимулиране на развитието на страните от Западните Балкани. Регионалното сътрудничество и транспортната свързаност са сред ключовите теми, които се обсъждат вече втори ден на срещата.

Петият по големина град в Полша, е избран за срещата на върха, защото е равно отдалечен и от Берлин, и от Варшава. Вчера в Познан обаче направи впечатление и отсъствието на множество министри от западноеврпоейските държави, част от инициативата на Берлинския процес. Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич беше първият дипломат, който произнесе на глас въпроса за важността на подобни срещи, докато част от европейските лидери категорично заявяват, че все още е рано за разширяване на Европейския съюз. 

България и Северна Македония ще поемат ротационното председателство на Берлинския процес през 2020 г. е новината, която външните министри на двете държави Екатерина Захариева и Никола Димитров обявиха пред медиите в Познан в четвъртък. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във