Банкеръ Daily

Общество и политика

Бойко Борисов: Брекзит без сделка щеше да е нещо ужасяващо

Брекзит без сделка щеше да е нещо ужасяващо на фона на пандемията и икономическата криза. Това коментира премиерът Бойко Борисов, който инспектира новата компостираща инсталация за отпадъци в Барутин, община Доспат, изградена по Оперативната програма „Околна среда“ на стойност 9,654 млн. лева.

„Макар винаги в последния момент Европейският съюз намира правилните решения и заедно с тази велика държава Великобритания и ЕС ще има споразумение, има договор и ще продължим да работим в най-комфортни, надявам се, условия, тъй като имаме хиляди български студенти, работници във Великобритания, хиляди англичани, които имат вече имоти в България и често трябва да пътуват“, заяви премиерът.

„Истински поздравявам и Урсула фон дер Лайен, и Мишел Барние, нашият преговарящ от името на ЕС, както и Борис Джонсън, който направи необходимото да имаме споразумение. Това е един хубав ден за Европа като цяло“, подчерта министър-председателят.

Навръх Рождество Христово премиерът заедно със зам.-министър Николай Нанков беше на инспекция в Доспат и района, където провери нова инсталация за сепариране и екологично обработване на отпадъци. "Честитя празника на всички християни и братя мюсюлмани, защото ние сме братя", заяви Бойко Борисов.

Той отчете, че е важно отпадъците да се разделят, а кметът на Доспат Елин Радев благодари на правителството и премиера, че през последните години са отпуснали 40 милиона лева, за да може да се развиват. Борисов се запозна с технологията на сепариране на отпадъците, а кметът показа как всичко се разпределя и се рециклира, за да няма никакво замърсяване.

"Чудесно сте го направили, вижте колко ни е красива планината - Родопите. Навремето всички са били в урановите мини. После защо умираме най-млади в Европа. Сега вече ги няма, това е природата и трябва да я пазим", заяви премиерът по повод модерния сепаратор, който се намира върху уранови находища.

Кметът на село Барутин Красимир Мантов сподели, че през последните години при управлението на ГЕРБ инвестициите в района не са спирали, водопроводът за 2.3 млн. лева е направен, като вече проблеми с водата няма. "Почти на 80% село Барутин асфалтирано", похвали се още той.

Кметът на Доспат Елин Радев показа на премиера и новата спортна зала и съоръженията за открити спортове, както и парка около нея. На място хората от града приветстваха Борисов и му благодариха, че мисли и за децата, защото те всеки ден има къде да спортуват. "Вътре всичко също е ново и оборудвано", каза кметът.

"Важно е и мюсюлманите да виждат грижите на държавата", заяви премиерът докато се запознаваше с чисто новия информационен център, игрищата и спортната зала. Премиерът припомни как училището е било в окаяно състояние, а сега всичко е ремонтирано и учениците се радват да тренират всеки ден. На място той видя и строежа на нова открита сцена, както и парк-музей.

"Няма населено място в цялата община, където водопроводът да не е сменен. Проект за 5,5 млн. лв. приключихме и тази година. Сменихме всички етернитови тръби, които причиняват рак и са пили хората от тях", обясни още кметът, като съобщи, че и на 95% улиците са също преасфалтирани. Градоначалникът заяви, че пред 20 години са направени едни плочки 300 квадрата и до идването на ГЕРБ на власт нищо не е правено в града, а сега всичко е изградено, като са направени и нови чешми. За 4 години правителството е дало над 13 млн. лв. на общината.

"Благодарение на вас много от детските градини също станаха защитени и така задържаме младите хора в града", обясни кметът и каза, че имат голяма раждаемост.

На място шофьор на линейка се оплака, че от центъра за Спешна медицина в Смолян не им давали парите за работа на първа линия.

"Ще проверя случая веднага и ще възложа на министър Ангелов. Нали я знаете тая българска поговорка - "Царят дава, пъдарят не дава". Ето това се случва, но ще видим този случай. Ние даваме по 80-90 млн. лв. на месец и всички получават. Даже полицаи карат линейки и подпомогнаха Бърза помощ като имат над 10 дежурства, получават", каза Борисов и демонстративно звънна на проф. Ангелов, който е гледал живото излъчване на премиера.

Борисов му разказа какъв е сигналът и проф. Ангелов заяви, че в момента се заема със случая. "83 млн. лв. сме дали само този месец за вас на първа линия. Аз съм ти пратил толкова, а сега да видим кой ти ги е задържал" пошегува се Борисов.

"Благодарим ви най-искрено, защото правите всичко до последно. Не само външно саниране, а и вътрешни ремонти и оборудване, казаха хората от града за спортната зала.

Борисов посети и изцяло ремонтираното училище "Димитър Благоев" в града, за да види къде са отишли отпуснатите средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във