Банкеръ Daily

Общество и политика

Богомил Бонев: Борисов хич не мисли да подава оставка

Дали си вярва като лъже?! Нищо не връща след две седмици. На 2 септември, ако има 120 гласа, може да се говори за конституционна инициатива. Така бившият министър на вътрешните работи Богомил Бонев коментира решението на премиера Бойко Борисов да  поиска протестиращите да му дадат две седмици, за да могат управляващите да съберат необходимите 120 подписа, за да внесат искането за свикване на Велико Народно събрание. Според конституцията проектът за нов основен закон или за изменение на действащия се разглежда от Народното събрание не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след внасянето му.

"Но Борисов хич не мисли тогава да подава оставката. А решението за ВНС, ако се съберат 160 гласа, не може да е по-рано от 2 ноември. Но пък след тази дата оставката му е без значение. Ще си управлява в оставка", коментира Бонев.

Борисов обяви, че е готов веднага да се срещне с коалиционните си партньори, за да търси подкрепа за проекта за конституция.  Той поиска да бъде създадена контактна група, която да осигури поне 120 гласа в парламента, за да може предложението за нова конституция да бъде внесено още в първия работен ден след ваканцията - 2 септември.

"След което да се направи някакво гласуване, техническо или измислете гоq парламентаристите, за да се види дали може да се събере подкрепа от над 160 депутати за след това. Защо го казвам това - защото има двумесечен срок и отиваме на 2 ноември. Ако сега излезем и кажем "извинявайте, ама такава е процедурата и до 2 ноември ще стоим да чакаме дали ще се събере подкрепа", то отново ще се упражняват на наш гръб, че някой лъже", каза Борисов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във