Банкеръ Daily

Общество и политика

Богата програма от събития по случай 110-ата годишнина от рождението на Иван Хаджийски

Дискусия в Троян по повод 110-ата годишнина от рождението на Иван Хаджийски инициира Институтът по социология „Иван Хаджийски“ заедно с Българската социологическа асоциация и Община Троян.

Участие в дискусията ще вземат професор Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Борис Попиванов, Първан Симеонов, както и други представители на Института.

Тази година Институтът „Иван Хаджийски“ обяви и конкурс за есе на тема „Нова оптимистична теория за българския народ?“. Отличени бяха трима студенти и докторанти, който ще получат наградите си на тържествената церемония организирана от Института в Троян.

Победителите ще прочетат кратки откъси от есетата си и ще участват в дискусията. Първа е  Арманда Димитрова, втори – Емил Марков, а трети е Христо Иванов. Тримата изучават и активно следят  обществените процеси в страната.

В идните месеци ще има и дискусии за Иван Хаджийски в София, като част от програмата на Института в новото място за дебати – зала „Джеймс Баучер“.

Иван Хаджийски е роден на 13 октомври 1907 година в Троян. Учи в прогимназия в родния си град, като още през 1919 година публикува дописки в списание „Юноша“. От 1921 година учи в Търговската гимназия в Свищов, която завършва през 1925 година. През 1923 година е арестуван за кратко по подозрение в убийство, а през 1925 година е осъден условно на една година затвор по Закона за защита на държавата, след като предава пари на човек, преследван от властите. От 1927 до 1932 година следва „Философия“ в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, а по-късно завършва и право. Работи като журналист и адвокат.

От 1936 година започва да обикаля България пеша и на колело. В резултат от изследванията при обиколките си, той подготвя издаването на фундаменталното си изследване „Бит и душевност на нашия народ“, което самият той определя като труда на живота си: „Изпълних дълга си към литературата с написването на това изследване. Мога да не пиша нищо повече. Това е моят живот.“ Първият том на книгата е издаден през 1940 година, вторият – през 1945 година (посмъртно), а третият е изгубен в края на 1940-те години, без да бъде публикуван.

През 1943 година е мобилизиран в армията. По време на службата си в село Ливадово, Гърция Хаджийски довършва в ръкопис 3-ия том на „Бит и душевност“. След 10 януари 1944 г. семейството е евакуирано в Кнежа. Участва във войната срещу Германия като доброволец, военен кореспондент при щаба на Втора българска армия. Поверява ръкописа за съхранение на командира на армията генерал-майор Кирил Станчев.

На 4 октомври 1944 г. Иван Хаджийски загива в сражение с части на SS дивизия „Принц Ойген“. Лобното му място е на кота 807 на връх Висока чука, край Власотинци, Сърбия, където е погребан. През ноември същата година приятели пренасят тленните му останки в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във