Банкеръ Daily

Общество и политика

БОЕЦ обжалва решението на ВСС за Гешев

Гражданското сдружение БОЕЦ  обжалва пред Върховния административен съд решението на Висшия съдебен съвет, с което беше обявено за недопустимо искането на служебния правосъден министър Янаки Стоилов предсрочно да бъде прекратен мандатът на главния прокурор Иван Гешев.

От организацията искат решението да бъде върнато на съдебните кадровици и те да се произнесат по същество по искането Стоилов, обясни адвокатът на "Боец" Пламен Кирилов.

"Тази наша жалба е една провокация към институцията Върховен Административен съд, за да видим дали ще уважи правото на намеса на едно гражданско сдружение в работата на държавните институции", посочи той.

На 22 юли след близо 7 часа разисквания пленумът на Висшия съдебен съвет отхвърли с 12 на 8 гласа като недопустимо внесеното от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов искане за освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор.

Съдебните кадровици спориха дали Янаки Стоилов има правомощията да внася подобни сигнали и дали е възможно да бъде образувано дисциплинарно производство срещу главния прокурор.

Седмица по-рано Янаки Стоилов едновременно внесе искането и свика ВСС. То е над 100 страници мотиви, плюс приложение, което съдържаше публикации от наши и чужди медии и прессъобщения на прокуратурата. С тях вътрешният министър Бойко Рашков аргументира твърденията си, че с действията или бездействието си Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил етичния кодекс на магистрата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във