Банкеръ Daily

Общество и политика

Бобоков показа SMS до Борисов, а прокуратурата публикува негови съобщения до президента

Разследваният за търговия с опасни отпадъци бизнесмен Пламен Бобоков показа копие от свой SMS до премиера Бойко Борисов. Така Бобоков се опита да демонстрира, че кореспонденцията му с управляващите не се свежда само до президентската администрация. Поводът бе публикуваната от специализираната прокуратура поредица от чатове с президентския съветник Пламен Узунов, извлечена от мобилните устройства на бизнесмена. 

Бобоков заяви, че е потърсил контакт с премиера на 31 март 2019 г. заради казуса с либийския танкер "Бадр" и така се опитвал да спаси страната ни от огромен международен скандал. 

Текстът на изпратеното от него съобщение до Борисов гласи: "Добро утро, бос! Задава се голям проблем с Либия. Моля те да се видим за 10 минути и ти ще си прецениш. Въпросът е много сериозен".

Бизнесменът разказа пред БиТиВи, че е последвала среща с министър-председателя, който от своя страна се е обадил на либийския премиер и е взел мерки за разрешаването на случая с кораба "Бадр", който бе задържан на пристанището в Бургас.

Обръщението "бос" било, защото Борисов, според Бобоков, е "бос на държавата". Двамата се познавали отдавна, но не били близки.

По-рано днес спецпрокуратурата публикува съобщения, изпратени от бизнесмена от 29.09.2019 г. в 16:15 ч.

Plamen Bobokov изпраща на Prezident - Rumen Radev съобщение с текст: "Привет от Монровия! Сенатът гласува вчера нашата концесия и Приста Порт е вече официален концесионер на пристанище Бюкянън в следващите 25 години!... Президент Джордж Уеа много би се радвал да се види и запознае с теб! Ето защо е необходимо и сериозно назначаване на посланик в Нигерия с акредитация в Либерия! Успех на предстоящия голям форум в Ню Йорк и огромни благодарности за подкрепата! Пратил съм координатите, ако има нужда от нещо съм на линия 24/7!".

Държавното обвинение показва и извадка от програма за четене на SMS-и. От нея се вижда, че П.Б. е обменял съобщения с потребител на име Desi Radeva през март 2019 г.   

Анализът на информацията, съдържаща се в изготвената експертиза и приложенията към нея, продължава.

В сряда прокуратурата съобщи, че част от отпадъците генерирани от търговско дружество, собственост на братята Атанас и Пламен Бобокови, са били загробвани в землището на гр. Червен бряг и с. Рупци, в дълбоки силажни и изкопни ями. Според първоначалния анализ става въпрос за над 30 тона отпадъци, включително и части от акумулаторни батерии, които по външни белези могат да се определят като опасни.

На мястото били измерени ниски нива на радиация, които не са опасни за здравето и околната среда.

Братята Бобокови, бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, бившият шеф на Регионалната екоинспекция в Плевен Габриел Савов и бизнесмените Ейгюл Емин и Николай Миховски са обвиняеми за участие в организирана престъпна група. Те бяха арестувани в края на май по време на спецакация на ГДБОП и прокуратурата. Атанас Бобоков е в ареста, а Пламен Бобоков бе пуснат под гаранция от 1 млн. лева. Апелативният специализиран съд потвърди миналата седмица задържането под стража на четирима от арестуваните, въпреки че прие, че няма опасност да се укрият

Facebook logo
Бъдете с нас и във