Банкеръ Daily

Общество и политика

БНТ "отряза" Сидеров от ефира, "Атака" излиза на протест

Управата на БНТ реши да не допуска лидерът на "Атака" и кандидат за кмет на София Волен Сидеров до ефир, докато той не се извини публично. Това става ясно от решение, публикувано в сайта на телевизията. "Управителният съвет взе решение г-н Волен Сидеров да не бъде допускан до участие в предавания на обществената медия до постъпване на писмено извинение от негова страна за отношението му към Българската национална телевизия и нейните служители", се казва в решението.

Публикуваме целия текст на решението на управителния съвет на Българската национална телевизия:

РЕШЕНИЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ 

от проведено заседание на 03.10.2019 година

Във връзка с допуснатите от страна на г-н Волен Сидеров нарушение на чл. 189, ал. 3 от Изборния кодекс, нарушение на правилото за зачитане на равнопоставеност и значимост на кандидати в предизборната кампания съгласно правилата, приети с Решение № 796-МИ/27.08.2019 г. на Централната избирателна комисия, и неспазване на регламента за провеждане на диспути, определен в Споразумението за отразяване на предизборната кампания за провеждане на избори за общински съветници и кметове на 27.10.2019 г., сключено между Българската национална телевизия и упълномощени представители на партиите, коалициите на политическите партии и инициативните комитети, регистрирали кандидати за участие в посочените избори, Управителният съвет взе решение г-н Волен Сидеров да не бъде допускан до участие в предавания на обществената медия до постъпване на писмено извинение от негова страна за отношението му към Българската национална телевизия и нейните служители.

Настоящото решение влиза в сила от момента на взимането му и е задължително за всички служители на БНТ.

Междувременно Сидеров поиска да бъде допуснат за участие в предаването "Панорама" по БНТ в писмо до Централната избирателна комисия. В него той отправя молба комисията да задължи обществената телевизия да "спази законовите си договорености" и да го допусне до участие на 4 октомври вечерта в политическото предаване. Това съобщи самият Сидеров в кулоарите на парламента след скандала в "Референдум" по БНТ. "Съгласно подписаното от БНТ и "Атака" споразумение трябва да участвам в "Панорама". Няма право г- н Кошлуков като генерален директор на БНТ да определя самолично кой може да влиза, да участва при подписано споразумение. ЦИК да си влезе във функцията, да спазят закона и да задължат БНТ да ме допусне до "Панорама", настоя лидерът на "Атака".

Той поиска оставката на Емил Кошлуков и потвърди, че ще си търси правата в съда, каквито намерения обяви веднага след скандала. Освен това той обяви, че на 4 октомври вечерта партията му организира протест пред сградата на националната телевизия.

От ЦИК обаче вече заявиха, че нямат отношение по прекратяване на споразумението между БНТ и "Атака" за местния вот, защото не са страна по договора и тя сама трябва да уреди отношенията си с партията. Комисията обяви още, че ще глоби депутата с между 2500 и 5000 лева заради поведението му.

В друго писмо - до СЕМ, пък Сидеров пише, че е бил ощетен като участник в предаването. 

"Не съм нарушил никакъв регламент, водещата Добрина Чешмеджиева се опитва да убеди обществото, че съм надвишил седемте минути, на които имам право. Не 7 минути, не съм говорил 7 секунди самостоятелно в това предаване, тъй като от самото начало бях заглушаван от Юлиан Ангелов от ВМРО и от самата водеща, те говореха върху мен и това може да се види много ясно от записа", изтъкна той по повод аргумента на водещата да му бъде спрян микрофонът - че е говорил 7 минути, колкото му се полага по регламент.

Затова политикът пише още във второто писмо, че според законовите правила медийният регулатор  трябва да задължи БНТ да му го даде. Сидеров настоява още СЕМ да извърши проверка на БНТ за нарушаване на договореностите като телевизията бъде санкционирана.

Сидеров попита още защо предаването е било свалено от сайта на БНТ същата вечер, както и защо униформени са влезли в студиото. От кого са били извикани, кой е разпоредилил и защо са били специални полицейски части - такъв въпрос той щял да зададе на вътрешния министър Младен Маринов.

Волен Сидеров отбеляза също, че председателят на парламента Цвета Караянчева и на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова нямат абсолютно право да се занимават с него, с това какво говори. Двете бяха помолени от журналисти за коментар по казуса във вторник.

  

 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във