Банкеръ Daily

Проф. Велислав Минеков:

БНТ не е партийна кабеларка, за да прекъсва за брифинги

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков заяви, че е поел тежко наследство в министерството. Случилото се в Министерството на културата през годините е ужасяващо, каза проф. Минеков, като уточни, че е протестирал съм срещу тези действия далеч повече от десет години.

Той сподели, че в културното ведомство са натрупани големи загуби. Само за тази година от сценични изкуства загубите са 20 млн. лева. Решението на тази ситуация било „чудовищно” - да се спрат предприятията, които носят загуба.

„При този нещастен бюджет на Министерството на културата това е ужасяваща цифра. Има и други загуби от няколко предприятия. Когато ги събера, те минават 100 млн.”, посочи пред NOVA телевизия проф. Минеков.

Той обясни, че ще дава отчет за дейността си в културното ведомство всяка седмица на пресконференция.

Проф. Минеков обясни, че е оптимист за бъдещето на България след предсрочния парламентарен.

„Няма да стане лесно, защото това, което претърпяхме през последните 10-12 години, е ужасяващо. Последствията са като след война, като след чума. Лечението ще продължи. Агонията на бившите управляващи - също. Но имаме шанс да направим нормална държава”, заключи той.

Минеков продължи критиките си към БНТ и директора й Емил Кошлуков. "Виe cтe търгoвcкa тeлeвизия, нo БНТ нe e пaртийнa кaбeлaркa, зa дa прeкъcвa прeдaвaния и дa излъчвa прecкoнфeрeнции, тя e чacт oт cиcтeмaтa зa нaциoнaлнa cигурнocт", каза служебният министър на културата, визирайки зачестилите неофициални брифинги на ГЕРБ и Бойко Борисов.

Припомняме, че във връзка с извънредното прекъсване на обществената БНТ на 22 май, министър Минеков изпрати запитвания както до Съвета за електронни медии, така и до генералния директор на Българската национална телевизия. В писмото си до СЕМ проф. Минеков постави пет въпроса: 1. На какво основание на 22 май 2021 г. сутринта програмите на трите национални телевизии бяха прекъснати и какво обуславяше извънредната пресконференция на политическа партия? 2. Това създава ли прецедент програмите на националните телевизии да се прекъсват извънредно и постоянно за излъчване на изявления, пресконференции, фейсбук стриймове и пр. на всяка друга от над стоте съдебно регистрирани партии и движения в Република България? 3. Как тълкувате това спрямо Закона за радиото и телевизията? 4. Намирате ли случилото се на 22 май 2021 г. за законно, логично и в обществен интерес? 5. Прекъсването на програмите на трите национални телевизии беше ли свързано със служебни съобщения на представители на държавни органи във връзка с настъпило бедствие или на непосредствена заплаха за живота, сигурността и здравето на населението, на отделни лица или други значими обществени или природни явления, за да обуславя тази извънредност и едновременност на предоставяне на ефирно време (съобр. чл. 51 и сл. от ЗРТ)?

В този дух почти същите въпроси, проф. Минеков постави и на генералния директор на БНТ, като припомни, че според Чл. 52. (1) от ЗРТ „право на обръщение по БНР и БНТ имат президентът на републиката, председателят на Народното събрание, министър-председателят, главният прокур и председателите на Конституционния съд, на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд.  При това положение проф. Минеков някак естествено поставя въпроса - В качеството им на какви това право е било дадено на представителите на политическа партия?

„Обяснихте това включване с обществения интерес към темата за подслушването. Ако по същата тема имаше пресконференции на „Има такъв народ“, на БСП, на „Атака“ и пр. щяхте ли да прекъснете ефира на БНТ?“ – задава последния си въпрос проф. Минеков.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във