Банкеръ Daily

Общество и политика

БНР обяви увеличение на заплатите, Костов се скри зад техническия директор

Светослав Костов

Председателят на СЕМ София Владимирова откри изслушването на генералния директор на БНР Светослав Костов и неговия управителен съвет за безпрецедентното спиране на програмата на 13 септември, ден след свалянето от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок и редактор в програма "Хоризонт" Силвия Великова, и отстраняването й от ресора "Правосъдие и съдебна система". "Защо спря сигналът на "Хоризонт?", попита Владимирова.

"Отговорът е прост. Налагаше се техническа профилактика. Бях предупреден за това с докладна на техническата дирекция от 11 септември", отговори в кратко експозе Костов. Той увери, че не е имало цензура и отнемане на ресора. Директорът на програмата Николай Кръстев при стъпването си в длъжност е решил, че програмата може да звучи по-добре, веднага са се появили съмнения за цензура, които са неоснователни. Плурализмът в радиото е силно затъпен.  По думите му досега в радиото не е провеждана редовна годишна профилактика и така се натрупали проблеми, чието решение не търпяло отлагане. Той не конкретизира какви са те, тъй като не били в неговата експертиза, а в тази на техническия директор Пламен Костов.

Председателят на СЕМ заяви, че връщането на Великова "не изтрива" събитията от миналата седмица и създалото се напрежение и разделение в радиото. Тя попита защо, ако изпълнителният директор на "Хоризонт" Николай Кръстев е бил в правото си с извършените от него промени, е подал оставка. 

Костов посочи, че подаването на оставка е било заради упражнения върху него натиск. Той отрече да има разделение в радиото. 

"Г-н Костов, бих искала да ви върна в реалността и да ви кажа, че проблем в БНР има. Страхувам се, че неглижирате този наш разговор. Вашето експозе беше изключително кратко и семпло. Вие нарушихте комуникацията си с прекия си регулатор, с Комисията за регулиране на съобщенията и със служителите. Аз съм гласувала за вас, така както и за предходния генерален директор. Искала съм и неговата оставка точно заради влошената работна среда. Ние нямаме яснота какво се случва с "Хоризонт". Ние не трябва да се информираме от публикации. Не ви задавам въпрос, а изисквам да знам какво се е случило", настоя Розита Еленова от СЕМ.

В момента "Хоризонт" се ръководи от Мартин Минков - досега програмен директор, каза в отговор Светослав Костов. По думите му Минков е опитен професионалист и ще се справи със сложния период около местните избори.

По-рано днес стана ясно, че в разгара на скандала, ръководството на радиото е решило да вдигне заплатите с 25%. 

"На последното си заседание, в края на миналата седмица, Управителният съвет на Българското национално радио прие проекта за бюджет на медията за следващата година и Бюджетната прогноза за 2020-2022 година. За разлика от планирането в предходните години, акцентът няма да бъдат капиталовите разходи за ремонти. Те ще останат в същия размер. Управителният съвет на БНР прие през следващата година, средствата за заплати на всички работещи в радиото да бъдат увеличени с 25%", се казва в съобщение на националното радио до медиите. Проектобюджетът обаче трябва да бъде одобрен от финансовия министър Владислав Горанов.

Решението е било взето в деня, в който десетки журналисти протестираха пред БНР заради свалянето на Великова от ефир и отнемането на ресора ѝ. Формалното обяснение за него първоначално беше, че по длъжностна характеристика тя не е репортер и водещ, а редактор. Ден по-късно тезата се смени – била временно свалена от ефир, защото имала да дава писмени обяснения.

Подалият оставка заради скандала и. д. директорът на "Хоризонт" Николай Кръстев, който заемаше поста точно за един ден, твърди, че няма общо между скандала с Великова и безпрецедентното спиране на сигнала. От ръководството на БНР твърдят, че това не било прецедент - и в края на миналия месец радиото било спирано на територията на страната три последователни дни за по пет часа. Тогава изглежда никой не го е разбрал, а и ДАНС и прокуратурата са проспали това посегателство срещу националната сигурн

Службите за сигурност започнаха проверка, която ще се наблюдава от настоящия зам.-плавен прокурор Иван Гешев.  В първия работен ден след спирането на "Хоризонт" новоизбраният шеф на БНР Светослав Костов посочи, че никой не е спрял програмата. Има докладна от директора на дирекция "Техника" преди няколко дни заради проблемите.

 До края на седмицата щял да бъде утвърден и правилник за етичните норми в БНР.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във