Банкеръ Daily

Общество и политика

БНР и БНТ спазват плурализъм относно протестите

Съветът за електронни медии на своето заседание днес прие с мнозинство от 3 гласа Доклад за осъществено наблюдение на радио- и телевизионни програми в периода 10-17 юли 2020 година.

Според мониторинга темата за гражданските протести е водеща и централна за периода БНР и БНТ излъчват и извънредни директни предавания и включвания. Същевременно двете медии предоставят официалната позиция на държавата по важни въпроси на обществения живот, като едновременно отразяват и обществените настроения, свързани с антиправителствените протести и с исканията за смяна на главния прокурор и цялата политическа система.

Мониторингът, който е направен на БНР и БНТ е за спазване на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията относно плурализма на гледните точки, като се отчита и темата за гражданските протести като обем от излъченото съдържание. "Мониторингът констатира, че темата за гражданските протести е водеща и централна за периода. БНР и БНТ излъчват и извънредни директни предавания и включвания.", твърдят от СЕМ.

Институционалните, експертните и гражданските гледни точки присъстват в радио и телевизионните предавания в „Хоризонт“ и БНТ1, като в съдържанието се отчитат и множество коментари и анализи от различни политически, партийни и неформални идейни перспективи, се посочва още в изводите.

Мониторингът отчита като положителна тенденция усилията на журналистическите екипи да фокусират вниманието на аудиторията върху призивите за ненасилие, толерантност, единство, мирно изразяване на гражданските позиции и цивилизовани отстояване на критични възгледи в условията на изострящо се политическо противопоставяне. 

Пълният текст на доклада може да прочетете тук.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във