Банкеръ Weekly

Общество и политика

БНБ ВЪРНА ОФЕРТАТА ЗА КРИСТАЛБАНК

Разгледахме документацията за покупката на КРИСТАЛБАНК от Union Grup, но имаме разминаване със синдиците на банката по отношение на информацията - съобщи преди седмица подуправителят на БНБ Емилия Миланова. Затова от Банков надзор е изпратено писмо до синдиците на фалиралата кредитната институция, в което им се препоръчва да конкретизират параметрите на предложението за продажбата на КРИСТАЛБАНК. От управлението отказаха повече подробности. Вестник БАНКЕРЪ обаче научи, че от синдиците е поискано да направят и цялостна оценка на активите и пасивите на обявената в несъстоятелност банка и да я подготвят за продажба като цяло предприятие. Твърди се, че в това отношение в сегашната оценка има пропуски и неясноти. Освен това чешката Union Grup не е кредитна институция и ако иска да закупи КРИСТАЛБАНК като предприятие и да възстанови нейната банкова дейност, трябва да получи съответното разрешение от БНБ.


Синдиците на КРИСТАЛБАНК твърдят, че според представения от тях проект в БНБ, кандидат-купувачът на затворената банка се задължава да учреди акционерно дружество, което, съгласно закона, ще кандидатства за банков лиценз пред БНБ. Идеята е купувачът на КРИСТАЛБАНК да бъде банка, защото така ще отговаря и на изискванията в подготвяните изменения на Закона за банките.


Едва след като синдиците отговорят на нашите изисквания, ще се произнесем по възможността Union Grup да купи КРИСТАЛБАНК. Самата процедура по сделката няма да бъде кратка, но поне можем да я придвижим в рамките на един месец, ако изясним всички въпроси. Що се отнася до Union Grup, тъй като тя по-рано кандидатстваше за ТРАКИЯБАНК, трябва просто да актуализираме информацията, която имаме за нея - пояснява подуправителката на БНБ Емилия Миланова.


КРИСТАЛБАНК бе обявена в несъстоятелност от Смолянския окръжен съд на 24 февруари 1997 година. Назначените синдиците на банката приеха, че тя дължи 11 млрд. лв., но списъкът на кредиторите й все още се оспорва от Евроенерджи холдинг, който претендира, че има да си получава от затворената институция 1.2 млн. щ. долара. Синдиците обаче не признават това задължение. Очаква се по спора да се произнесе Апелативният съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във