Банкеръ Weekly

Общество и политика

БНБ СИ ИЗБРА ДОСТАВЧИЦИТЕ НА МОНЕТИ

Ар Ти Би Бор и Южноафриканският монетен двор спечелиха обявения от БНБ търг за доставка на жетони за монети. Двете фирми предложиха по-добри оферти от конкурентите си Дойче Никел и Деу.


Ар Ти Би Бор ще доставя жетоните за монетите от 10 и 50 стотинки, а Южноафриканският монетен двор - тези, от които ще се отсичат 1, 2 и 5 стотинки. Така наречените жълти монети ще се изготвят от стомана с електролитно покритие. От същите жетони се отсичат евроцентовете.


До края на тази година БНБ смята да пусне в обращение и монета от 1 лев. Целта е тя да замени най-използваните в момента банкноти в България, които най-бързо се изхабяват и често трябва да се подменят. Монетата от 1 лв. ще намали разходите на Централната банка за внос на специална хартия.


До средата на март основен доставчик на хартията за левчета бе германската фирма Луизентал - част от групировката Гизике и Дивриент. Групировката обединява заводи за производство на специална хартия и печатници на банкноти. Преди да се сдобие със собствена печатница, БНБ поръчваше българските книжни пари основно при Гизике и Дивриент. Сега тази фирма ще доставя хартията за 10, 20 и 50 лева. Останалите банкноти ще се правят от хартия, получавана от френската фирма Аржо Уигинс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във