Банкеръ Weekly

Общество и политика

БНБ ЩЕ СЕ ПРОИЗНЕСЕ ЗА СТОПАНСКА БАНКА ПРЕЗ ЮНИ

БНБ си даде още две седмици срок, за да предаде на съдийката Камелия Ефремова становището си по офертата на БРИБАНК за покупката на фалиралата Стопанска банка. В средата на седмицата подуправителката Емилия Миланова е уведомила съдийката, че ще получи становището на Централната банка до 2 юни. По закон то трябва да е готово до 30 дни, след като постъпи запитването на синдиците на затворената кредитна институция и на купувача.


Първата оферта на БРИБАНК пристигна в БНБ на 17 април. В нея купувачът предлагаше да плати за Стопанска банка един лев и да разпредели между кредиторите й 62 млн. лева. БНБ трябваше да даде становището си до 17 май 2000 г., но междувременно препоръча на БРИБАНК да подобри офертата си. На 2 май купувачът прати ново предложение, с което се ангажира да разпредели между кредиторите 72 млн. лева.


Синдиците на фалиралата кредитна институция и съдийката Ефремова са отказали да предоставят на ЕВРОБАНК меморандума за продажбата на Стопанска банка, както и подробната й оценка. Мотивът е, че вече има подписан предварителен договор за покупко-продажба с БРИБАНК. Не е ясно обаче защо подобен договор е пречка за предоставянето на информация на още един потенциален купувач.

Facebook logo
Бъдете с нас и във