Банкеръ Weekly

Общество и политика

БНБ ПРЕУВЕЛИЧИ ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ИНВЕСТИЦИИ

Директните чуждестранни инвестиции в България за първите седем месеца на 2000 г. са 348.5 млн. щ. долара, което е с 13.3% повече спрямо същия период на миналата година, обявиха от БНБ. Според същите данни отличник е Националната банка на Гърция (НБГ), която закупи за 207 млн. евро книжата на БУЛБАНК и Опенхаймер, както и част от акциите на ЕБВР в Обединена българска банка (ОББ).


Инвестицията на НБГ е отчетена заедно със сумата, която гърците са платили за дела на БУЛБАНК в ОББ. Както обаче в.БАНКЕРЪ писа в бр.38, парите от този дял не са отчетени в приватизационния договор за най-голямата българска банка и на практика се подаряват на новите й собственици УниКредито Италиано и Алианц. Които могат да я вложат в икономиката на България, но могат и да не го направят. Така че ползата за страната от тези около 70 млн. щ. долара е твърде съмнителна. Защото те са влезли в България след продажбата на ОББ, но на практика ще излязат от нея след джиросването на акциите на БУЛБАНК на италиано-германския консорциум. И тогава вероятно ще се отчетат като българска инвестиция в Европейския съюз.


А изводът, който може да се направи от продажбата на ОББ за 207 млн. евро, е само един. Че през 1997 г. БКК под ръководството на Петър Жотев е продала за 3 млн. щ. долара една от най-големите финансови институции в България като на приятел. Защото ЕБВР, БУЛБАНК и Опенхаймер само за три години върнаха вложените си в ОББ пари почти стократно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във