Банкеръ Weekly

Общество и политика

БНБ НЕ Е ИСКАЛА НОВИ ДОКУМЕНТИ ОТ НЕФТИНВЕСТБАНК

Миг преди финалния акорд на сделката за БИОХИМ тя бе отложена и все още изглежда далеч от него. Въпреки че в началото на седмицата служител от БНБ информира, че екипът от експерти, който е разгледал документите на НЕФТИНВЕСТБАНК, вече е изготвил становището на Банков надзор. В него е записано, че съобразявайки се с интересите на БКК, стояща пред избора БИОХИМ да бъде продадена или ликвидирана, и имайки предвид останалите две подадени оферти, екипът от експерти предлага да се даде разрешение на определената за ексклузивен купувач НЕФТИНВЕСТБАНК да купи 67% от капитала на ТБ БИОХИМ.


БКК обяви още на 23 април 2000 г., че предпочитаният купувач за държавната кредитна институция е НЕФТИНВЕСТБАНК, и започна преговори с нея, които трябваше да продължат един месец. Но на 5 юни - след неофициалните съобщения за приключването им и внушителните заглавия във всекидневниците за края на сделката, съветът на директорите на продавача внезапно поиска от НЕФТИНВЕСТБАНК подробна информация за всичките й акционери, които притежават по над 3% от капитала й. Идеята, както се твърди, дошла лично от премиера, а смисълът на операцията бил да се установи дали някоя от шестте офшорни фирми - акционери на купувача, не са под крилото на Майкъл Чорни. Официалното съобщение от БКК бе, че искат да знаят дали въпросните фирми разполагат с достатъчно собствени средства, за да участват в увеличението на капитала на НЕФТИНВЕСТБАНК, и какъв е техният произход, след което ще се реши изходът на сделката за БИОХИМ.


По настояване на БКК купувачът на държавната банка трябва значително да вдигне капитала й. Той ще плати 10 млн. щ. долара на държавата за 67% от акциите й и ще трябва да инвестира в нея още 27 млн. лв. за увеличаване на капитала на БИОХИМ.


Всички поискани документи за споменатите акционери на НЕФТИНВЕСТБАНК бяха предадени на подуправителката на БНБ Емилия Миланова преди десетина дни. Сега се чака нейното становище да бъде внесено за разглеждане в БКК и членовете й съответно да одобрят или отхвърлят кандидата за БИОХИМ.


Миналата седмица медиите тиражираха някои странни изказвания на Петър Жотев, че от НЕФТИНВЕСТБАНК ще бъдат поискани още документи. Какви точно - по традиция, Жотев не уточни. От банката купувач пък заявиха, че допълнителна информация не им е искана. Впоследствие това бе потвърдено и от БНБ. Явно или Жотев се е пообъркал, или журналистите пак не са го разбрали правилно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във