Банкеръ Daily

Румен Радев

БНБ е една от най-авторитетните и уважавани институции в страната

Българската народна банка е една от най-авторитетните и уважавани институции в страната, призвана да бъде стожер на финансовата и банковата стабилност и независим орган, който неотклонно да отстоява националния интерес, без политически и конюнктурни вмешателства. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по встъпване в длъжност на Николай Неновски като член на Управителния съвет на Българската народна банка. Шестгодишният мандат на Неновски започва от 13 юни, като той заема мястото на Лена Русенова, чийто мандат изтича днес.

На събитието в сградата на БНБ присъстваха управителят на институцията Димитър Радев и членовете на Управителния съвет на централната банка.

По време на церемонията президентът подчерта, че и при кризата, породена от COVID-19, предизвикала регионални и глобални трусове, БНБ е извела нужните приоритети и предприела адекватни мерки за справяне с предизвикателствата, свързани с финансите, икономиката, търговията, потреблението и банковата стабилност.

Държавният глава посочи, че присъединяването на България към еврозоната е сложен процес, изискващ критичен анализ, всеобхватен подход и идентификация едновременно на потенциалните ползи и рискове.

В приветствието си Радев изтъкна доказания професионализъм на Неновски, който освен управленски опит, има и забележителен преподавателски и академичен опит в престижни международни университети.

Според президента, Неновски влиза в ръководството на банката във важен за страната ни момент, когато сме поели по пътя на Механизма на обменните курсове ERM II. В такъв момент новият член на управителния съвет на БНБ, съчетал в себе си теоретически познания и практически опит, ще бъде много полезен за повишаване на ефективната работа на институцията.

"Приемаме избора на проф. Неновски като израз на отговорното отношение на президента към БНБ", посочи Димитър Радев и изтъкна сериозния професионален и академичен опит на Неновски, както и високата му експертиза в сферата на централното банкерство. Управителят на централната банка благодари за работата на Лена Русенова и за важния принос в дейността на БНБ, който тя е имала в мандата си през последните шест години.

"Надявам се, че ще бъда полезен не само със знания, но и с информация за световните процеси, за да можем да отстояваме успешно българските интереси и да имаме най-оптималната стратегия в Европейския съюз и съответно да се грижим за нашата европерспектива", заяви Неновски, след като положи клетва. Той посочи, че БНБ е институцията, която съхранява стабилността на лева и банковата система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във